Zloděj vykradl faru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zloděj vykradl faru!

Poberta si vybral ke svým rejdům faru.
Poberta si vybral ke svým rejdům faru. (Profimedia)

Nedostatečně uzavřeným oknem vlezl drze do fary v Milevsku na Písecku v srpnu 1988 dlouhoprstý ničema (30). Nepřivedla ho tam v nočním čase samozřejmě dychtivost po slově božím, ale hříšná touha krást.

Kořist, kterou si darebák odnesl, byla vydatná. Štípl sochy, obrazy, zlatý kalich a zlatou monstranci. Napáchal tím škodu za padesát tisíc tehdejších korun. Pro lepší představu – průměrný měsíční příjem občana socialistického Československa tenkrát představoval částku kolem tří tisíc Kčs. Kriminální služba tehdejší Veřejné bezpečnosti ničemníka velice rychle vypátrala, lapila a ukradené věci u něj zajistila. Prodat je naštěstí nestihl. Zloděj putoval do vazby a potom před soud. Pro mladší čtenáře, kteří nezažili éru totality, bude zřejmě značným překvapením tehdejší právní kvalifikace pobertova skutku, na níž byla postavena obžaloba. Věřte nevěřte, dopustil se t restného činu »rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví «.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.