Žena zemřela na prokletém místě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Žena zemřela na prokletém místě

Památku nešťastné ženy připomíná křížek.
Památku nešťastné ženy připomíná křížek. (ilustrační foto ara)

Bezvadné tělo Marie B. (†30) našli v srpnu 1844 obyvatelé obce Vysoká na Kutnohorsku. Ohledání ukázalo, že se nešťastnice nestala obětí trestného činu, ale zabil ji blesk. A to právě nedaleko »prokletého« vrchu, kde výboj způsobil obrovský požár deset let předtím.

Marie B. zemřela během bouřky na cestě mezi poli, kousek od zříceniny kaple sv. Jana Křtitele. Tu nechal postavit hrabě František Antonín Špork, peníze na stavbu získal Špork jako výhru v kartách nad saským kurfiřtem Augustem Silným roku 1695 v Karlových Varech. Kapli hrabě postavil se speciálním záměrem. Plánoval ji jako místo, kde bude pokřtěn jeho dlouho očekávaný dědic.

Syn se mu skutečně narodil a slavný křest se konal. Bohužel hraběcí potomek zemřel už ve dvou měsících a hrabě na kapli zanevřel. Přesto dál zdobila vrch jako smutná připomínka toho, jak se velké štěstí může rychle změnit v obrovský žal. Poslední dubnový den roku 1834 uhodil do kaple blesk. Požár nikdo nehasil, protože se místní domnívali, že jde o oheň na oslavu »čarodějnic«. O deset let později zabil blesk Marii B. Spíše než prokletí je ale na vině obyčejná fyzika. Jak i název vesnice Vysoká napovídá, jde o nejvyšší bod v kraji. Se svými 471 metry nad mořem se vypíná nad nedalekým Kolínem i Kutnou Horou a blesky přitahuje.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.