30 krav našli mrtvé na hromadě: Kdo si dal tu práci je naaranžovat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

30 krav našli mrtvé na hromadě: Kdo si dal tu práci je naaranžovat?

Krávy byly nalezeny mrtvé za velice podivných okolností.
Krávy byly nalezeny mrtvé za velice podivných okolností.  (Facebook)

Družstevníky z Vysokého nad Jizerou čekal v říjnu 1985 šok. Všechny své krávy našli na pastvě mrtvé. Šlo o náhodnou otravu, útok šílence, nebo sabotáž nepřítele družstva? Případ začala okamžitě vyšetřovat Veřejná bezpečnost.

Třicítka zvířat ležela v cípu pastviny. Vypadalo to, jako by zvířata někdo pozabíjel a potom si dal tu práci a odtáhl je na jednu hromadu. Na tělech dobytčat nebyla žádná zjevná poranění. Ani toxikologický rozbor žaludku neprokázal přítomnost jedu. Co tedy zabilo naráz třicítku krav?


Při pitvě objevili veterináři pod kůží a ve svalech zvířat zvláštní krevní výrony. Bezprostřední příčinou smrti pak bylo většinou udušení. Jeden ze znalců vyslovil teorii, že krávy mohl zabít poškozený elektrický ohradník. Pokud by v něm bylo z nějakého důvodu vyšší napětí, než je obvyklé, mohl kontakt s ním být pro zvířata smrtelný. Družstevníci ale oponovali, že v noci, kdy krávy uhynuly, byla silná bouřka a vypadl proud. A právě v počasí se skrývalo rozluštění záhady. Krávy se ve strachu z bouřky shromáždily do hloučku a stály těsně u sebe. Pak do nich udeřil blesk, a protože se dotýkaly jedna druhé, zasáhl smrtící výboj všechny. Případ byl uzavřen jako nešťastná náhoda a vyšetřování prokurátor zastavil.


Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.