Drsný potrat: Ženu posadil na igelit a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Drsný potrat: Ženu posadil na igelit a...

Jedna z »pacientek« nelegální interrupci nepřežila
Jedna z »pacientek« nelegální interrupci nepřežila (scom)

Jediná cesta, jak se legálně zbavit nechtěného těhotenství, vedla v socialistickém Československu přes interrupční komise. A ty žádosti často zamítaly. Mnoho žen proto hledalo jiné možnosti. Nelegální potrat je však mohl stát život, i když ho prováděl lékař.

Janu M. (20) z Kladna někdo udal, že si v prosinci 1982 »nechala pomoci od dítěte«. Vystrašená dívka vše přiznala hned při prvním výslechu na stanici VB. Když otěhotněla, dostala strach z reakce své rodiny. Její přítel jí sice nabízel sňatek, mladá žena ale přesto plánovala podstoupit interrupci. Před komisi nechtěla. Celkem správně předpokládala, že by jí coby zdravé svobodné ženě potrat nepovolili. Její kamarádka jí přivedla domů lékaře, který si řekl o dva tisíce korun.

Ženu posadil na igelit a do přirození jí zasunul několik ostrých kyret. Po zákroku Janě M. prozradil, že šlo o dvojčata. Embrya a zbytky placent spláchl do záchodu. Jméno lékaře dívka neznala, věděla však, kde bydlí. Doktor Ludvík K. (73) byl už dlouhé roky v důchodu, přesto vypomáhal jako obvodní lékař. Měl řadu známých na vysokých místech a žil v relativním luxusu. Když ho začali příslušníci VB vyšetřovat, vyšlo najevo, že nelegální interrupce provádí už delší dobu. Jedna z jeho »pacientek
« dokonce po jím provedeném potratu zemřela. Ludvíka K. to však od pokračování ve výnosném byznysu neodradilo. Vysoký věk a možná i známosti zachránily lékaře před vězením. I když měl na svědomí lidský život, dostal jen podmínečný trest.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.