Tajemná smrt sportovce: Jediným vodítkem byly malé oděrky... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Tajemná smrt sportovce: Jediným vodítkem byly malé oděrky...

Záhadnou smrt Ivana K. rozluštila teprve pitva.
Záhadnou smrt Ivana K. rozluštila teprve pitva. (Profimedia.cz)

Mladý sportovec Ivan K. (†19) z Vlastiboře na Liberecku byl v listopadu 1977 nalezen mrtvý ve své posteli. Na obličeji měl oděrky, jako by ho někdo udusil. Proč musel mladík zemřít?

Ivan K. byl oblíbený, bezproblémový student a aktivní sportovec. Jeho rodiče měli v obci velmi dobrou pověst, šlo o harmonickou rodinu. Pokud se stal mladík obětí vražedného útoku, musel být pachatel někdo z jeho nejbližších. Motiv k takovému činu však zcela chyběl. Kriminalisté zahájili trestní stíhání ve věci ublížení na zdraví s následkem smrti. Při pitvě vyšlo najevo, že se nešťastník ve spánku udusil zvratky, přesněji řečeno vdechl žaludeční šťávy. Rozbor tkání ale neprokázal, že by byl Ivan K. ve chvíli smrti opilý nebo užil nějaké drogy.

Příčinou smrti tak byl nejspíš epileptický záchvat, který způsobil, že se mladíkovi uvolnila jícnová záklopka a obsah žaludku pronikl do dýchacích cest. Ivan K. epilepsii diagnostikovanou nikdy neměl, ale existovaly určité náznaky, že u něj nemoc propukla. Přesná příčina, proč musel mladý sportovec zemřít, tak se stoprocentní jistotou určena nebyla. Vyřešila se alespoň záhada oděrek a podlitin na nose. Ivanovi K. je způsobil jeho bratr, když se mu v zoufalství neodborně pokusil poskytnout první pomoc a dýchání z úst do úst. Případ ublížení na zdraví byl odložen.    

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.