Kameraman - podvodník: Od matek chtěl kontakt na děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Kameraman - podvodník: Od matek chtěl kontakt na děti!

Břetislav N. kradl natáčecí techniku a tvrdil, že ji má z televizní půjčovny.
Břetislav N. kradl natáčecí techniku a tvrdil, že ji má z televizní půjčovny. (scom)

Kuriózní případ řešili příslušníci Veřejné bezpečnosti na počátku roku 1984 v Ostravě. Neznámý pachatel tam vykradl několik bytů a prodejen. Bral především kamery, magnetofony a kazety. Ukázalo se, že jde o v podstatě negramotného mladíka, který se chtěl vydávat za televizního režiséra.

Břetislav N. (18) nedokázal dokončit ani pomocnou školu. Snil však o prestižním povolání, které mu bude každý závidět. Všem svým známým namluvil, že pracuje jako režisér v televizi. Na psacím stroji si dokonce vytvořil jakousi vizitku, na níž stálo jeho jméno a slovo »režysér «. Vždy s sebou nosil magnetofon nebo kameru a natáčel rozhovory se štamgasty a zaměstnanci náleven. Aby mohl technické zařízení pravidelně měnit, kradl stále častěji. Tvrdil, že všechny přístroje má z půjčovny v Československé televizi.

Na ulici oslovil několik matek a chtěl po nich kontaktní údaje s tím, že jejich děti vybral do různých rolí ve filmech, které bude údajně točit. Přestože vyjadřovací schopnosti Břetislava N. nebyly o mnoho lepší než jeho písemný projev, řada lidí mu uvěřila. Všichni se domnívali, že je excentrický umělec. Po svém zatčení mladík obvinil příslušníky VB z týrání a spolkl dvě lžičky. Následně osočil prokurátora i soudce z podjatosti a podal žádost o milost prezidentovi republiky. Ačkoliv případ působí jako kuriozita, soudce byl nemilosrdný a poslal Břetislava N. na šest let do vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.