Co se děje, když nám chybí vitaminy a minerály...
Dnes každý ví, že vitaminy a minerály jsou pro zdraví a obranyschopnost organismu klíčové. Řada z nás si hlídá pestrou a vyváženou stravu, která by v ideálním případě měla pokrýt potřebu všeho, co tělo potřebuje pro správné fungování. Na druhé straně je tu ale rychlé životní tempo, snaha všechno stihnout, kratší dny, méně sluníčka a se závěrem roku i stres spojený s přípravami na Vánoce. To vše naši obranyschopnost oslabuje. Jaké vitaminy a minerály bychom měli doplnit, abychom byli v psychické pohodě a nemoci se nám vyhnuly obloukem? Vybrali jsme pro vás osm těch nejdůležitějších.
VITAMÍN E
Nedostatek v těle: Projevuje se nižší odolností vůči nemocem, sklonem k onemocnění, jako např. Alzheimerova a Parkinsonova choroba, epilepsie, chudokrevnost, porucha vstřebávání tuků, onemocnění jater a ledvin, žlučníkové kameny, šedý zákal, cévní a srdeční onemocnění i neplodnost.
Proč je důležitý: Je významným antioxidantem, který působí jako prevence onemocnění cév a srdce a ukládání »špatného« cholesterolu v krvi. Je důležitý pro imunitní a nervový systém, srážlivost krve, omlazuje pleť, u žen pomáhá zmírnit hormonální nerovnováhu v období menopauzy, a zlepšuje sexuální výkonnost a plodnost u mužů. Optimální denní příjem by se u průměrného dospělého měl pohybovat kolem 12 až 15 miligramů v závislosti na věku, hmotnosti a fyzické aktivitě. Sportovci by měli dávku vitaminu E zvýšit.
Kde ho najdete: Obsahují ho ořechy, semena, slunečnicové a sójové oleje, řepkový olej, pšeničné a kukuřičné klíčky. Potraviny živočišného původu obsahují méně tohoto vitaminu. Vitamin E je citlivý na opakované zahřívání, světlo a kyslík. Rostlinné oleje by proto měly být skladovány v temnu a neměly by se opakovaně zahřívat.
Jak se vstřebává: Absorpce probíhá v tenkém střevě za pomoci tuků. Zásoby se ukládají v tukové tkáni. Nižší schopnost vstřebávání vitaminu E můžeme pozorovat u osob trpících podvýživou, mentální anorexií či bulimií a dále u kuřáků. Nevyužité množství je z těla vyloučeno močí. Tímto vitaminem se lze ale také předávkovat. Nejvyšší tolerovaná denní dávka bývá uváděna 300 mg denně. Při dlouhodobě vyšší konzumaci může docházet ke zvýšenému krvácení.
B KOMPLEX
Jde o skupinu osmi vitaminů (B1– thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – kyselina pantothenová, B6 – pyridoxin, B7 – biotin, B9 – kyselina listová, B12 – kobalamin), která disponuje širokou škálou prospěšných účinků, ovlivňuje například normální činnost mozku a nervového systému, podporuje metabolismus a produkci energie a hraje důležitou úlohu při tvorbě červených krvinek. Při nedostatku vás mohou trápit ekzémy, akné, padání vlasů či nespavost. Pro obranyschopnost organismu jsou důležité všechny vitaminy této skupiny. Nejvýrazněji ovlivňují imunitu vitamin B2 a B9.
VITAMIN B2
Nedostatek v těle: Poznáte ho například podle rozpraskaných koutků rtů, objevují se afty, bolesti v krku, pálení očí, zvýšeně se mastícími vlasy, ospalost nebo suchá a drsná kůže. Deficit se obvykle pojí i s nízkým příjmem ostatních vitamínů skupiny B. Objevit se mohou i onemocnění hrtanu a hltanu, záněty rtů či jazyka, záněty spojivek a světloplachost, chudokrevnost.
Proč je důležitý: Vitamin B2 neboli riboflavin má významný vliv na metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů v energii potřebnou pro tělo. Podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, tvorbu imunitních buněk nezbytných pro boj s infekcí a krvetvorbu. Napomáhá přeměně vitamínů B3 a B6 na aktivní formy, aby mohly plnit své funkce.
Optimální denní příjem by se u průměrného dospělého měl pohybovat mezi 1,3 až 1,4 miligramů v závislosti na věku, hmotnosti či fyzické aktivitě. Těhotné ženy by měly dávku vitaminu B2 zvýšit.
Kde ho najdete: V kvasnicích, mléku, zelenině, dále ho obsahují klíčky, brambory, vepřové a hovězí maso, tvaroh, oříšky či lipový květ.
Jak se vstřebává: Tělo ho přijímá celkem dobře, zhoršené vstřebávání může být ovlivněno některými onemocněními či užíváním léků. Vyšší příjem je proto potřeba zajistit při léčbě antibiotiky nebo při onemocnění štítné žlázy.
VITAMIN B 9
Nedostatek v těle: Je v populaci častý. U dětí je nebezpečí poruch růstu, dále se projevuje únavou, poruchou krvetvorby, chudokrevností, poruchami trávení, změnami na sliznicích v ústech, slabostí, bledostí, zapomnětlivostí či výkyvy nálad.
Proč je důležitý: Vitamin B9 neboli kyselina listová podporuje proces krvetvorby, vývojové a neurologické procesy v organismu. Najdeme ji v játrech, ledvinách a v červených krvinkách. Optimální denní příjem by se u průměrného dospělého měl pohybovat mezi 200 až 400 mikrogramů. Zvýšená potřeba je u těhotných žen, kdy je vitamin B9 důležitý pro správný vývoj plodu.
Kde ho najdete: Zdrojem jsou různé druhy listové zeleniny, játra, vnitřnosti, vejce, mléko a celozrnné obiloviny. Vitamín B9 rovněž vytvářejí střevní bakterie, ale nestačí to na pokrytí jeho celkové potřeby.
Jak se vstřebává: Snadno, sníženou absorpci vitaminu B9 mají osoby se zánětlivým onemocněním střev, např. Crohnovou chorobou, a také pacienti s celiakií.
O minerálech čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 49 a něco také na webu.