Vyzrajte na chřipku s pomocí přírody a bez léků!
Únor je už tradičně měsícem, kdy v Česku řádí chřipková epidemie. Odborníci varují, že letos bude možná trvat i déle. Navíc v tomto období hrozí i další nemoci, jako jsou nachlazení a virózy, které nám mohou pořádně znepříjemnit život. Jak se těmto potížím vyhnout? Využijte některý z přírodních prostředků, které používaly už naše babičky…
KŘEN
Pálivý kořen prokrvuje sliznice, posiluje imunitu a obranyschopnost proti virům a bakteriím. Je považován za přírodní antibiotikum. Křen se od nepaměti používal jako podpora při léčbě rýmy a kašle, ale i chřipky a angíny.
Jablečný křen: Důkladně promícháme 3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka a šťávu z půlky citronu. Jíme samotné nebo jako přílohu k masu.
Křen s medem: Křen nastrouháme najemno, na dvě lžíce křenu přidáme lžíci medu. Užíváme 3x denně jednu čajovou lžičku, dětem dávku snížíme na polovinu.
Křenová šlehačka: Čtvrtlitr smetany ke šlehání ušleháme a smícháme se 4 lžícemi nastrouhaného křenu. Konzumujeme samostatně nebo se šunkou.
CIBULE
Je neocenitelným pomocníkem při léčbě a prevenci různých zánětů a také chřipky. Obsahuje velké množství přírodního antibiotika alicinu a vitamínu C, které si uchová i po tepelném zpracování. Posiluje imunitu a působí příznivě i na kardiovaskulární a nervový systém.
Cibulový čaj: Do 200 ml vroucí vody dáme vařit 2 nadrobno nakrájené cibule na cca 5 minut. Necháme 10 minut vylouhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.
Cibulový sirup: Nakrájíme cibuli na kostičky, vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za pár hodin pustí cibule šťávu, kterou podáváme při kašli a rýmě několikrát denně po lžičkách.
ČESNEK
Je dalším z přírodních antibiotik. Stejně jako cibule obsahuje alicin. Konzumovat bychom ho měli hlavně v čerstvé formě, například na topince nebo v různých pomazánkách či salátech. Nepříjemný zápach z úst pak vyřeší sklenka mléka.
Rychlá česnečka: V hrnci rozehřejeme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm 2 nakrájené cibule, 1 nastrouhanou petržel a nastrouhané 2 mrkve. Přidáme 5 oloupaných a pokrájených brambor a vše zalijeme vroucí vodou. Povaříme doměkka. Oloupeme a prolisujeme 12 stroužků česneku a přidáme do hotové polévky. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.
MED
Působí jako antibakteriální a antiseptický činitel. Zvyšuje množství probiotických bakterií ve střevech, což přispívá ke zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení trávení, snížení hladiny cholesterolu a prevenci proti rakovině střeva.
Bylinkový med: Smícháme 1 díl usušeného květu černého bezu, 1 díl sušeného rozmarýnu a ½ dílu sušené meduňky a ½ dílu sušeného zázvoru. Vše rozdrtíme na jemný prášek a smícháme s medem ohřátým na 40°C. Dáme do vyvařené sklenice a zavíčkujeme. Dáme na 10 – 14 dnů na chladné tmavé místo a pak používáme jednu lžičku ráno, druhou večer.
O blahodárných účincích zázvoru, citrusových plodů, mrkve či rakytníku čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.