LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLY: Bretaň láká nejen na palačinky!
Snad žádný z francouzských regionů není tolik opředen tajemstvím a legendami, jako Bretaň. V místních lesích se údajně nachází hrob čaroděje Merlina. K pokoře vyzývají i divoká a vlnami ošlehaná pobřeží plná neprozkoumaných zátok a zálivů nebo romantické vesnice, kde často nepotkáte ani živáčka. Ať už se rozhodnete pro objevování tajemných zákoutí Bretaňského poloostrova, nebo se vydáte obdivovat zdejší památky, nezapomeňte se posilnit některou z místních vyhlášených specialit.
RENNES: Tady všechno pochopíte
Rennes je od roku 1561 hlavním městem regionu Bretaň a zároveň střediskem, kde byla oživena tradiční bretaňská kultura. Pokud tedy chcete pochopit minulosti i současnost této oblasti, vydejte se právě sem. Rennes je bohaté také architektonicky. Kromě středověkých domků tu najdete i stavby z 18. a 19. století a hned několik pěkných parků.
Nenechte si ujít: Náměstí Place des Lices bývalo kolbištěm, kde se ve středověku konaly turnaje a soutěže. Na jeho severní straně se nacházejí půvabné dřevěné domy poslanců místního parlamentu z poloviny 17. století. Kromě toho tu najdete i dvě velké haly, kde se každou sobotu konají tradiční trhy. Co by kamenem dohodil je to z náměstí k paláci Bretaňského parlamentu, který můžete navštívit s průvodcem. K odpočinku využijte zázemí parku du Thabor. Původně to byl ovocný sad mnichů z kláštera Saint-Melaine, dnes tu zůstalo jen několik drobných staveb, ale především zde rostou zajímavé rostliny, které už z dálky omamně voní. Milovníci umění zase ocení prohlídku katedrály sv. Petra se vzácným, drobně vyřezávaným oltářem z 16. století, nebo muzea umění s expozicí od Picassa a Gaugaina.
Co ochutnat: Dejte si soupe de poisson, rybí polévku servírovanou s česnekovou majonézou. Oblast je vyhlášená i díky artyčokům, které se podávají buď jako samostatný pokrm (třeba zapečené se sýrem), nebo jako zeleninová příloha. Dovolená v Bretani by nebyla kompletní ani bez ochutnání zdejšího cideru. Tento kvašený nápoj z jablek chutná jinak, než ho známe z našich supermarketů. Má trpčí chuť, ale je zkrátka báječný. Stejně jako sladké dezerty, třeba švestkový koláč far, který spíše než buchtu připomíná puding.
BRETAŇSKÝ FAR (koláč se švestkami)
POTŘEBUJETE:
✔ 6 vajec
✔ 120 g krupicového cukru
✔ 1 balíček vanilkového cukru
✔ 1 l plnotučného mléka
✔ 125 g slaného másla
✔ 2 lžíce rumu
✔ 250 g polohrubé mouky
✔ 120 g sušených švestek
Do velké mísy rozklepneme vejce. Přisypáváme vanilkový a krupicový cukr za stálého šlehání metlou. Poté svaříme v hrnci mléko a po částech do něj vmícháme na kousky pokrájené máslo. Když se na povrchu tvoří bubliny, hrnec sejmeme z ohně a přidáme 2 lžíce rumu. Mléčnou směs necháme zchladnout a poté dobře promícháme s vejci. Následně tři minuty šleháme. Do našlehané směsi pomalu přisypáváme mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracováváme metlou nebo vařečkou. Těsto by mělo být ve výsledku tuhé, ale přitom stále lehce tekuté. Nalijeme jej do vymazané a vysypané formy a navrch poskládáme švestky. Far pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 60 až 80 minut. V polovině pečení teplotu o 30 stupňů snížíme.