LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLY: Vydejte se do hor za Diem i sladkými dobrotami!

Olympské pohoří si podle dávné řecké mytologie vybralo za svůj domov 12 bohů v čele s nejvyšším Diem, aby odsud vládli Zemi. Pokud vás to neláká na nejvyšší Mytikas (2917 m.), můžete vyjet aspoň do výšky téměř 1000 metrů nad mořem, k chatě s tavernou Stavros, odkud se naskýtá úžasný pohled na okolní hory, na městečka i letoviska podél pláží Egejského moře.
* Cestou se stavte v malebném městečku Litochoro, najdete tu pěkný kostel, zvonici, náměstíčko s vodotryskem a ochutnáte i úžasnou zmrzlinu za pouhé 1 euro. Litochoro je pro odvážnější i východištěm pro horské trasy na vrchol Mytikasu. Nenáročná procházka vás pak čeká, pokud zavítáte do blízkého údolí s říčkou až k vodopádu Enipea.
* Dalším tipem na výlet v blízkém okolí je mohutný křižácký hrad vybudovaný v 10. století, který najdete nad přímořským letoviskem Platamonas. Za druhé světové války byl vybombardován německou armádou, vykopávky tu začaly už v roce 1973. V hlavní sezoně je otevřeno většinou od 8 do 15 hodin, základní vstupné je 2 eura. Za prohlídku stojí malý kostelík i velmi zachovalé hradby.
Na čem si v Řecku pochutnáte?
Ať už jste celý den lenošili na pláži, nebo zdolávali kopce, večer přijde vhod něco na zub. Řekové umí z místních čerstvých surovin nachystat nejednu lahůdku. Pokud tedy chcete ochutnat pravé Řecko, vydejte se do některé z taveren. V nabídce jsou hlavně grilované ryby (například parma, mečoun, pražma), na jídelníčku najdete i jehněčí maso. Nezbytnou surovinou je olivový olej, z bylinek bazalka a oregano a hojně čerstvé zeleniny, především rajčat a paprik. Specialitou je tzatziki (okurkový salát v česnekovém jogurtu). Jídla se tu konzumují spíše vlažná, protože pak lépe vynikne jejich chuť. Pokud si zajdete jen na pivo (skvělý je jejich Mythos – velké pivo zhruba 3,50 eur) nebo kávu, dostanete i misku s mandlemi, brambůrky nebo olivami jako pozornost podniku. Typickým řeckým vínem je retsina, oblíbená je i anýzová kořalka ouzo.
Rizogalo (sladká mléčná rýže)
POTŘEBUJETE:
✔ 3/4 šálku rýže
✔ 1 litr mléka
✔ kůra z citronu
✔ 10 lžiček cukru
✔ skořicový prášek
Dáme rýží do hrnce, přidáme vodu a povaříme dokud rýže zcela nezměkne.Voda by se měla téměř pohltit a vypařit. Přidáme mléko, citrónovou kůru a cukr. Necháme povařit na mírném ohni, aby mléko nevzkypělo. Když se srazí, odstavíme z ohně. Pomocí žufanu uděláme kopečky, které necháme vychladnout. Posypeme skořicí.