Krása prochází žaludkem I: 4 zdravé potraviny pro mladistvější pleť!

Chcete-li si udržet mladistvý vzhled, je používání vhodné kosmetiky jen jednou částí komplexní péče. Důležitý je i zdravý jídelníček! Je řada potravin, které pleti neprospívají, ale i spousta těch, které zlepšují její kvalitu, rozjasňují ji, zpomalují vznik vrásek a bojují proti nedokonalostem. Tady najdete sedm z nich, které seženete nejen v obchodech se zdravou výživou, ale většinou i v běžných supermarketech.
KURKUMA
Jde o koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Je hlavní složkou kari směsí a dává jídlu typické žluté zabarvení. Má specifickou vůni připomínající zázvor a pomeranč a velmi intenzivní, jemně palčivou chuť. Je považována za přírodní antibiotikum a antivirotikum, působí proti parazitům a má antioxidační a protizánětlivé účinky.
JEJÍ ÚČINKY NA KRÁSU: mírní ekzémy a záněty kůže, podporuje tvoření tkání, pomáhá cirkulaci a výživě povrchu těla a je jednou z nejlepších očistných bylin.
JAK JI KONZUMOVAT: lze ji přidat do polévek, omáček, dresinků či zálivek na salát nebo k dochucení rýže či luštěnin.
NA CO SI DÁT POZOR: U citlivých osob může nadměrné užívání vést k podráždění trávicího ústrojí a podílet se na tvorbě žaludečních vředů. Pro jistotu by se jí měli vyhýbat lidé s poruchou srážlivosti krve, těhotné a malé děti.
ARÓNIE (černá jeřabina)
Jde o ovocný strom nebo keř, jemuž je připisovaná velká léčivá síla a schopnost zpomalovat stárnutí. Konzumují se plody, které jsou podobné borůvkám, chuť mají nakyslou až trpkou, nicméně příjemnou. Obsahují velké množství vitaminů, minerálů a biologicky aktivních látek, což z nich činí bohatý zdroj antioxidantů.
JEJÍ ÚČINKY NA KRÁSU: podporuje tvorbu kolagenu, přispívá k regeneraci, urychluje hojení, zmírňuje akné a ekzémy. Kromě toho také zpevňuje nehty.
JAK PLODY KONZUMOVAT: v době sklizně, což je na podzim, se dají použít při přípravě řady pokrmů, a to jako náhrada drobného ovoce. Po celý rok je můžete mít sušené – dají se přidat do jogurtu, do müsli nebo je vylouhovat na čaj. Hodí se také na sirupy, džemy, kompoty nebo likéry. K dostání jsou i v podobě 100% lisované šťávy.
NA CO SI DÁT POZOR: Arónie není vhodná při zvýšené srážlivosti krve, při žaludečních vředech, zvýšené kyselosti žaludku a při časté zácpě.
Správný detox je přívalem energie I: Odbornice na Bachovu terapii Romana…
Celý článekKONOPNÁ SEMÍNKA
Získávají se z různých potravinářských odrůd konopí setého a patří k vůbec nejzdravějším semínkům. Obsahují celou řadou vitaminů a minerálů a jsou jedním z nejlepších zdrojů esenciálních mastných kyselin omega-6 a omega-3 mastných kyselin, a to v ideálním poměru pro lidské tělo. Tyto kyseliny jsou základními stavebními kameny bílkovin, jsou nezbytné pro stavbu svalové tkáně a udržení zdravého imunitního systému.
JEJICH ÚČINKY NA KRÁSU: působí protizánětlivě, napomáhají proti předčasnému stárnutí a dokonale vyživují a posilují pleť, vlasy i nehty »zevnitř«.
JAK SEMÍNKA KONZUMOVAT: loupaná se můžou přidávat do cereálních směsí, do salátů, do jogurtů nebo pomazánek, nicméně díky příjemné chuti podobné lískovým oříškům je lze jíst i přímo. Neloupaná jsou vhodná na pražení, k naklíčení, na pečení k přidání do chleba nebo k výrobě rostlinného mléka.
NA CO SI DÁT POZOR: Nemají žádné negativní účinky, neexistují na ně žádné alergické reakce.
KUSTOVNICE ČÍNSKÁ
Nejčastěji se z této rostliny využívají malé, jasně červené nebo oranžové bobule, tzv. Góji, jejichž chuť je příjemně sladkokyselá, nicméně léčivé jsou i listy, kůra a kořeny. V tradiční čínské medicíně se používají Góji již po staletí a jsou považovány za léčivou potravinu, která podporuje dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci. Z nutričního hlediska jsou nejhodnotnějším ovocem na planetě – obsahují několik druhů aminokyselin, spoustu stopových prvků a vitaminů i dalších prospěšných látek.
JEJÍ ÚČINKY NA KRÁSU: chrání celý organismus před volnými radikály, čímž pomáhá předcházet předčasnému stárnutí. Díky vysokému obsahu betakarotenu chrání pokožku do jisté míry i před škodlivým UV zářením.
JAK PLODY KONZUMOVAT: jelikož Góji nevydrží čerstvé obvykle více než pár dní, nejčastěji se můžeme setkat s jejich sušenou podobou. Dají se jíst samotné jako mimořádně zdravá svačinka, můžou se přidat do jogurtu, cereálních směsí nebo do ovocných koktejlů. Dostupné jsou také ve formě prášku nebo jako šťáva.
NA CO SI DÁT POZOR: Doporučené dávkování sušeného Góji je maximálně dvě hrsti denně, větší množství může rozhodit zažívání. Také se nedoporučuje jíst plody kustovnice před spaním, můžou nastat problémy s nespavostí. Máte-li potíže s tlakem, zvlášť nízkým, »dávkujte« je postupně.