Při odstraňování skvrn se vyvarujte chyb!

Léto a především teplé počasí je nejen pro nás zatěžkávací zkouškou. Se stoupající teplotou trpí nejen náš organismus, ale zabrat dostává i oblečení, které máme na sobě. Všichni máme zkušenost s tím, že pot lze z tkanin odstranit docela pracně. Nejen kvůli zápachu, ale i případným žlutým skvrnám, které se tvoří především na bílém oblečení. Těžce se odstraňují také skvrny od trávy, mastné fleky od grilování či kapky ze sladkého ovoce. Horko také přináší další problémy, ať už pokud jde o zdraví, nebo skladování potravin a podobně. Naše babičky věděly, jak se s nimi poprat! Jaké jsou jejich ověřené domácí triky?
Vyvarujte se chyb
Skvrnám je lepší věnovat se okamžitě a nenechat je zaschnout. To platí zejména na ty od ovoce. Skvrny odstraňujte s ohledem na materiál, buďte trpěliví a nevzdávejte se po prvním vyprání, někdy zmizí až napotřetí. „Při odstraňování jakéhokoli typu skvrn z oblečení se vyhněte zejména silnému tření skvrny, které by mohlo látku poškodit. Pokud použijete odstraňovač skvrn, nenanášejte ho příliš velké množství, mohl by na látce zanechat zbytky. Po jeho použití vždy látku opláchněte. Jakýkoliv čisticí roztok vždy nejdříve použijte na malé ploše látky, abyste měli jistotu, že tkaninu nepoškodí,“ doporučuje Ruslan Skopal z Trenýrkárna.cz.
Manuál čištění
1. Skvrna? Nečekejte!
Čím dříve začnete jednat, tím větší je šance, že skvrna nezůstane natrvalo. Pokud jste venku, pomůže i obyčejná voda nebo vlhčený ubrousek. Doma pak prádlo co nejdříve namočte. Studená voda většinu nečistot uvolní lépe než horká. Horká voda dokonce může některé skvrny zafixovat do vláken a jejich odstranění je pak mnohem těžší. To platí zejména u bílkovin.
2. Předpírka jako prevence
U silnějších skvrn pomáhá prádlo před praním krátce namočit – ideálně do vlažné vody a na skvrnu nanést prací prostředek. Nechte chvíli před samotným praním působit, ale nenechávejte takto prádlo zaschnout. Skvrna se tak uvolní a praní bude účinnější.
3. Slunce – přírodní bělidlo
Skvrny od mrkve, dýně mizí díky UV záření. Po vyprání nechte oblečení uschnout na slunci. Pigmenty se přirozeně rozloží a tím skvrny zesvětlí nebo úplně vybělí. Barevné oblečení může při častém sušení na slunci vyblednout, sušte jej raději naruby.
4. Citronová šťáva na ovoce
Skvrny od červeného ovoce, ale i banánu, jablka nebo hrušky lze před praním potřít citronovou šťávou. Nechte pár minut působit a poté vyperte jako obvykle. Citron pomáhá rozkládat ovocná barviva, má jemné bělicí účinky, obzvlášť v kombinaci se sluncem, a je šetrný k většině látek. Pozor na vlnu a hedvábí.
5. Čistá pračka = čisté prádlo
Tvrdá voda, zbytky pracích prostředků a nečistot v pračce mohou snižovat účinnost praní, vůni prádla i životnost samotné pračky. Pravidelné čištění pomáhá pračku udržet hygienicky čistou a prádlo čisté a svěží.
Pozor na šperky
Léto je pro šperky zatěžkávací zkouškou. Pot, opalovací krémy, slunce, moře i bazény urychlují jejich černání, zmatnění nebo dokonce korozi. Z krásného klenotu se tak může po pár týdnech stát nevzhledný kus kovu. Ať už se chystáte do bazénu, moře nebo jen na delší sprchu po horkém dni, šperky raději vždy sundejte. Chlor v bazénové vodě totiž reaguje s kovy, zejména pak se stříbrem, a způsobuje jeho zmatnění nebo tvorbu nazelenalých skvrn. Sůl z mořské vody pak navíc vysušuje a ničí pevné spoje. „Šperkům nesvědčí ani samotná voda. Drobné nečistoty v ní mohou pronikat do záhybů a vytvářet tam prostředí pro korozi,“ potvrzuje Dominika Šťovíčková, spoluzakladatelka české šperkařské značky USHI. Pokud si letní dovolenou přeci jen bez svých oblíbených šperků nedovedete představit, je po návratu důležité věnovat jim náležitou péči. Na rhodiované kovy použijte čistou vodu a dočistěte je jemným hadříkem. Lesk šperkům vrátí lázeň v roztoku z jedlé sody.
Hlídejte potraviny
Abychom léto přežili v pohodě a bez zbytečných komplikací, důležité je vyřešit také skladování potravin. Není nic horšího než zkažené jídlo, kterému jsme nevěnovali dostatečnou pozornost. Místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větrané, suché a chladné. Do lednice, v níž by měla být teplota okolo 5 °C, patří všechny čerstvé a syrové potraviny, jako jsou vejce a mléčné výrobky, maso, zbytky vařených pokrmů či ovoce a zelenina. V kuchyňské lince uchovávejte kávu, čaj, mouku, cukr, koření či čerstvé pečivo. Těmto potravinám stačí sucho a mírný chlad. Léto je obdobím výletů a cestování, které se neobejdou bez dobré svačiny. Jídlo a pití, které vezete s sebou, byste měli udržet v chladu. Krabičku s jídlem můžete zabalit do ručníku a obložit sáčky s ledem či chladicími vložkami. Sofistikovanější variantou je použití termosky na potraviny, která v létě udrží stabilní teplotu jídla po několik hodin, nebo cestovní chladicí boxy a lednice.
Více tipů v tištěném APŽ číslo 25.