Káva - Pomáhá hubnout a hodí se i k vaření a pečení...

Provází nás po staletí, pijeme ji na začátku dne i během něj, její konzumace může být i doslova rituál. Káva, která začátkem října oslavila svůj mezinárodní den, se považuje za přímo kouzelný nápoj, který dokáže nejen rozproudit krev v organismu a zahřát, ale blahodárně působí i na trávení. Navíc dle odborníků může káva chránit i před rozvojem řady onemocnění...
Kofein pomáhá také při odbourávání tuků. Sám od sebe si s tukem neporadí, ale připívá k tomu, že je metabolismus v chodu, a to je pro odbourávání lipidů důležité. Stimulační účinek kofeinu lze také využít při sportovní aktivitě. Není náhoda, že sportovci si dávají před tréninkem zelený čaj nebo šálek kávy. „Nastartujte metabolismus svižnou chůzí. Dejte si snídani, pak šálek milované kávy a vyrazte svižným tempem na pěknou, řekněme, 40minutovou procházku. Potěší to tělo i ducha a ukládání tuků se eliminuje,“ radí baristka a znalkyně kávy Monika Matúšová z pražírny Zlaté Zrnko. Podle Světové zdravotnické organizace i podle Amerického kolegia porodníků a gynekologů si ani těhotné ženy nemusí během očekávání a období kojení zcela odpírat kávu. Doporučuje se však konzumovat ji s mírou – maximálně 200 mg denně. „Množství kofeinu v kávě se liší podle druhu kávy, ale také podle způsobu její přípravy. Kofein se z ní uvolňuje postupně, takže malé espresso jej obsahuje méně než káva déle překapávaná nebo louhovaná,“ vysvětlila baristka. Takže 200 mg je jeden šálek silné kávy nebo dva šálky středně silné kávy za den. Řešením může být i káva bez kofeinu, která ale kofein ve skutečnosti obsahuje také, jen v menším množství. „Šálek takové kávy může mít 2 až 4 mg kofeinu,“ říká Matúšová.
Kávová sedlina nemusí do koše
Na první pohled odpad je totiž malým pokladem – obsahuje hořčík, vápník, mangan, draslík a řadu dalších účinných látek, a proto je to vynikající hnojivo. Díky lehce kyselému pH, kterým se káva vyznačuje, se hodí zejména pro květiny preferující kyselejší půdu. Když ho přidáme k hortenziím, růžím či azalkám, neuděláme chybu, přilepšit jím můžeme i oblíbeným zahradním borůvkám. Postup je jednoduchý – buď k rostlinám nasypeme vysušený lógr, nebo z něj vytvoříme tekuté hnojivo, když ho smícháme s vodou a necháme den odstát. „Jako hnojivo můžeme využít jakýkoliv druh kávy, pozor si je třeba dát jen na oslazenou. Cukr totiž způsobuje kvašení, a takové hnojivo pak bude přitahovat mušky, což v domácnosti určitě není žádoucí,“ upozorňuje Petr Souček, expert na kávu a nápoje z Košík.cz. Lógr je také vynikající také pro krásu, kdy z něj můžeme vykouzlit pleťovou masku či peeling. Vysušený lógr stačí smíchat s kokosovým nebo mandlovým olejem a masírovat obličej či směs nechat působit. Kávová sedlina také výborně pohlcuje pachy. Jestliže v ledničce stále cítíme aromatický sýr, stačí nasypat na talířek trochu lógru a vložit ho na polici, aby absorboval všechny nežádoucí vůně.
Espresso, rispetto nebo lungo?
V kavárně často stojíme u nápojové tabule a přemýšlíme, kterou z lahodných káv ochutnat. Rozdíl není v množství obsažené kávy, ale ve velikosti hrnku. Espresso se skládá z 8 g čerstvě namleté kávy a horké vody. Ta by neměla překročit 92 °C a tlak vody by měl být 9 barů. Výsledkem je přibližně 30 ml vysoce intenzivní chuti, která vás zaručeně nakopne. Ristretto je to, co Češi velmi často chybně nazývají jako piccolo. Podstata ristretta zůstává stejná, jedná se vlastně o menší variantu espressa. Má pouze 22 ml, ale obsah kávy je také 8 gramů. Lungo pro svou přípravu potřebuje rovněž 8 g kávy, ale hlavní rozdíl spočívá v množství vody, které je oproti espressu dvojnásobné. Objem výsledné kávy je 120 až150 ml, a proto se podává ve větším šálku.
Neobyčejné chuti
Kromě mléka a cukru lze do kávy přidat sirup, máslo či citron.
* Bulletproof káva: Základem je čerstvě mletá kvalitní zrnková káva. Zalije se ve french pressu vařicí vodou vychladlou na 95 °C. Poté, co se káva vylouhuje, přelije se do mixéru. Přidáte kravské máslo nebo ghí, olej a mixujete, dokud se nahoře nápoje neudělá pěna. Potom se káva nalije do šálku. Je to takzvaný ranní nakopávač.
Káva s citronem: Někteří milovníci kávy tvrdí, že káva smíchaná se šťávou z citronu pomáhá hubnout nebo si poradí s bolestí hlavy. Spojení kávy s citrónovou šťávou je však koktejlem extra dávky vitamínů a energie.
Růžová káva: Neobvyklou barvu dělá šťáva z červené řepy. Je to známý antioxidant, který prospívá játrům, cévám i srdci. S kávou se servíruje tak, že se v poměru 1:2 smíchá s mlékem, našlehá se a poté se nalije do kávy.
Více o kávě včetně receptů s kávou najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.