Televizní moderátorka Klára Doležalová (42) o únavě, krevních testech a soužití s cizincem: "Problémy s manželem řeším energicky!"

Při pohledu na Kláru Doležalovou (42) by málokdo řekl, že když nesedí za moderátorským pultíkem, lítá po Praze a pátrá po něčem na zub. Respektive po něčem hodně kvalitním na zub. Před časem totiž máma dvou dcer Natalie (13) a Mii (6) zjistila, že její tělo je citlivé na lepek. Podstoupila krevní testy, které to ukázaly! Tím hlavním impulsem, co oblíbenou »primáckou« moderátorku nakonec dohnalo až do ordinace, byla dlouhotrvající únava a ztráta energie. V rozhovoru pro Aha! pro ženy Doležalová také prozradila, že její vztah se Srbem Miodragem Maksimovičem, který je o patnáct let starší, je pořádně nabitý energií!
Byla to tedy únava, co vás dovedlo k rozhodnutí jít na krevní testy?
„U mne tomu tak určitě bylo, za Karla (kolegu z televize Karla Voříška – pozn. red.) mluvit nemohu. Já jsem ale byla opravdu unavená a také jsem chtěla trochu zlepšit celkovou kondici.“
Vy jste byla na testech společně s Karlem Voříškem?
„Společně ne, ale oba na stejném místě. Na základě toho oba jíme bezlepkově. Vím, že se ozývají kritické hlasy, že není důvod vyhýbat se lepku, když nemáte celiakii, ale zkuste si někdy uvědomit, kolik ho za ten den do sebe dostanete. Vlastně se živíme všichni majoritně moukou, je součástí všech našich jídel. Ten intoleranční test všem doporučuji, protože vám odhalí věci, na které normálně nepřijdete. Celý život jíte něco, co vám nedělá dobře, a nevíte o tom! Pak se to projeví třeba vyrážkami, nafouklostí a ztrátou energie. Nám v krvi objevili citlivost na lepek a mně ještě na gliadin, což je druhá bílkovina, obsažená v obilovinách.“

Co pak následovalo?
„Rozhodli jsme se s manželem, že lepek na půl roku vyhodíme z jídelníčku. Musím říct, že nám to hodně změnilo život.“
Předpokládám, že k lepšímu…
„Jistě, cítím se o moc lépe. Teď jsem si opět nechala po roce udělat test a už na lepek citlivost nemám. Nicméně mi vyhovuje jíst tak, jak teď jím. Víte, je to jednoduché, když nesníte k jídlu chleba nebo housku, o to víc sníte zeleniny, rýže nebo masa. A tomu tělu dáte více živin a vitaminů. Houska jich asi moc nemá, že…“ (směje se)
Přibližte tedy, co přes den jíte.
„Jako přílohu volím nejvíce rýži a brambory, v každém jídle mám porci zeleniny a také jím více než dřív luštěniny. Používám i pohankovou a kukuřičnou mouku, quinou nebo rýžovou mouku. Ale nemyslete si, prvních čtrnáct dní po úplném vysazení lepku jsem měla pocit, že umřu hlady! Přišlo mi, že nemůžu jíst nic. Lepek se totiž přidává i do spousty jiných potravin, kde byste to vůbec nečekala. Ale pak jsem začala objevovat jiné potraviny.
Víte, že z pohankové mouky jsou skvělé palačinky?
Objevila jsem spoustu nových jídel a ve finále to bylo pro mě přínosné.“
Řada lidí díky změně jídelníčku hubne. Jak to bylo ve vašem případě?
„Jsou lidi, kteří bezlepkovou dietu drží kvůli tomu, aby zhubli. Ale nehubnou a pak jsou skeptičtí. Důležité je vědět, že i malinké množství lepku udělá své a že prioritně to o hubnutí není. Každý má jiné výsledky, někdo se zbaví bolestí hlavy, někdo ekzému, trávicích problémů a někdo třeba únavy. U mě to fungovalo tak, že během čtrnácti dnů jsem měla dvě kila dole. Splaskla jsem. A nejdůležitější bylo, že jsem přestala být unavená. To byl nejsilnější motiv.“
Vraťme se ještě ke Karlu Voříškovi, rozumíte si spolu dobře?
„Ano, sedli jsme si nejen pracovně, ale hlavně lidsky. Máme podobné názory a mně se na Karlovi líbí, že je nesmírně galantní, kolegiální a má úžasný smysl pro humor. Oba děláme naši práci s nadšením a naplno. Někdy z legrace říkáme, že jsme asi nějací skrytí sourozenci.“ (směje se)
Kláro, za manžela jste si vzala Srba. Jaké je to žít s cizincem?
„Pro mne nikdy cizincem nebyl. Já totiž také nejsem úplně »čistokrevná« Češka. Mám srbské předky z máminy strany, od dětství zvládám díky babičce srbštinu, takže vlastně jsem se jenom vrátila ke kořenům. A můj muž je tady už dvacet let, tak je tady doma.“

Celý rozhovor najdete jen v tištěném Aha! pro ženy. V prodeji na stáncích za 7,90 Kč.