Degustátorka Šárka Robinson Pomahačová (33): Čokoládu si musíte užít!
Když se řekne degustátor čokolády, většina z nás si představí člověka tak trochu při těle, který celé dny posedává a dopřává si lahodné tabulky této pochutiny. Už jen pohled na Šárku Robinson Pomahačovou (35) však vyvede z omylu. Potíže s váhou evidentně nemá, a to si čokoládu kvůli své profesi dopřává každý den. Věřili byste, že za rok jí sní 76 kilo?
Ke své současné práci se Šárka dostala náhodou. Původní profesí je totiž knihvazač a zabývala se také kreslením ilustrací a pořádání firemních akcí i svateb. „Dá se říct, že jsem byla ve správný čas na správném místě. Hledala jsme nové zaměstnání, které by mě naplňovalo. Narazila jsem na Čokoládu.cz, zrovna sháněli posilu do týmu. Teď už jsem tu šest let a moje práce je pořád mou vášní,“ svěřuje se. Začínala ve firemním kamenném obchodě v Praze 1, čokoládu nejen prodávala, ale musela se naučit poskytnout zákazníkům spoustu informací o této pochoutce. „Zjistila jsem, že čokoláda není jen sladkost, ale něco víc, co si má člověk užít a vychutnat podobně jako dobré víno. A taky že existuje mnoho faktorů, které ovlivňují její chuť a kvalitu. Postupem času jsem pak převzala od kolegy degustace pro veřejnost, které pořádám dodnes,“ popisuje nadšeně Šárka.
Přiberu, nepřiberu?
Když nastoupila do firmy, měla prý o 16 kg víc. „Byla jsem ten typ, který sní cokoliv sladkého, na co narazí, a moc neřeší, co to je. Samozřejmě jsem milovala čokoládu, ale měla jsem zkušenosti v podstatě jen s tou běžně dostupnou. V práci jsem ji hned od začátku jedla denně, ale úplně jinou!“ Riziko, že po kvalitní čokoládě přiberete, je podle ní minimální, protože neobsahuje žádná aditiva zodpovědná za přibírání na váze, jako jsou palmové oleje, konzervační látky či nadbytečné množství bílého cukru. „To vše jsem ze svého jídelníčku vyřadila, a protože u čokolády zkoumám složení, zajímá mě i u ostatních potravin. Nejím instantní věci, dávám si hodně ovoce a zeleniny a samozřejmě se hýbu,“ usmívá se mladá žena. Čokoláda také díky hořčíku zrychluje metabolismus a zlepšuje náladu, nabíjí energií a má řadu dalších pozitivních účinků. A že se jí přejíte? Šárce se to zatím nestalo: „Každý mi říkal, že to jednou přijde, ale ani šest let práce s čokoládou mi neubralo na lásce k ní, spíše naopak. A to jí denně konzumuji 300 až 350 gramů. Párkrát se mi ale stalo, že jsem během dne snědla svou dávku čokolády, k tomu vypila nějakou kávu a pak jsem dlouho nemohla usnout…“
Kakao vs. kvalita
Jak má laik poznat, že si pochutnává na opravdové kvalitě? Pokud automaticky předpokládáme, že čím vyšší procení podíl kakaa čokoláda obsahuje, tím je lepší, je to chyba. Šárka to vysvětluje: „Můžete mít čokoládu s 90 nebo 100% obsahem kakaa, která nebude mít žádnou chuť, ani nebude čokoládově vonět. Kvalitu nezaručí ani značky Fair Trade, Bio nebo Limited Edition. Nejdůležitější je přečíst si složení. Kvalitní kousek by měl obsahovat kakao, třtinový cukr, případně kakaové máslo, a žádné zbytečné konzervanty. Důležité je podívat se i na zemi původu. Kakaové boby mají jinou specifickou chuť podle oblasti a způsobu pěstování. Některé přirozeně chutnají po citrusech, jiné jsou naopak zemitější.“ Je jasné, že při nákupu v běžném obchodě si čokoládu nerozbalíte, ani si k ní nepřivoníte. To vám ovšem nesplní ani internetový prodej, proto má Čokoláda.cz svou kamennou prodejnu. Jak tvrdí degustátorka, zákazník již dnes nemá problém připlatit si za kvalitu: „Zvlášť přihlédneme-li k tomu, že rozdíl v té střední cenové linii je zhruba 15 až 20 Kč.“
Jaké příchutě čokolády můžete ochutnat? Dozvíte se v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.