Dary podzimu: Švestkový clafoutis
POTŘEBUJETE: trochu másla a cukru na formu 700 g švestek (zralých, ale pevných) 1 citron 80 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc na švestky 2 vejce semínka z ½ vanilkového lusku 100 g plnotučného mléka 50 g smetany ke šlehání (30 – 40 % tuku) 65 g hladké mouky ¼ lžičky soli moučkový cukr na posypání (1–2 lžíce)
Zapékací mísu (25×20 cm) vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme ostrým nožem na plátky. Opatrně je smícháme s citronovou kůrou i šťávou, 1 lžící cukru a svisle je naskládáme do zapékací mísy. V misce vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovými semínky do pěny. Přilijeme mléko a smetanu, přisypeme mouku a sůl a vymícháme do hladkého těsta. Tím poté zalijeme švestky a vrch posypeme třtinovým cukrem. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 40 – 45 minut, dokud povrch lehce nezezlátne. Můžeme podávat teplé nebo studené, posypané moučkovým cukrem. Tipy značky Thermomix: Clafoutis je skvělý teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.