Zelí pro zdraví: Koláč se zelím a kuřecím masem

POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky, 120 g hery, 1 vejce, 2 lžíce smetany, 1 lžičku soli, tuk na vymazání formy, plátkový sýr
Na náplň: 500 g kysaného zelí, 2 lžíce oleje, 150 ml bílého vína, 200 g uzené šunky, 200 g strouhaného sýra, 3 lžíce smetany, 100 ml smetany na vaření, 4 vejce
V míse uhněteme z mouky, hery, vajec, smetany a soli těsto. Utvoříme bochník a na 2 hodiny necháme v lednici odležet. Zelí propereme, necháme okapat, poté je na oleji za stálého míchání opražíme. Přilijeme víno, nádobu přikryjeme a zelí vaříme na mírném plameni asi 25minut, dokud se šťáva neodpaří. Necháme vychladnout. Poté přimícháme šunku nakrájenou na proužky, strouhaný sýr, smetanu, smetanu na vaření a vejce. Těsto vyválíme na pomoučeném vále do kulatého tvaru a vyložíme jím tukem vymazanou formu o průměru 26 cm tak, aby tvořilo okraj. Zelí rovnoměrně rozložíme na těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C zhruba 35 minut. Když je koláč skoro hotový, poklademe plátky sýra a na 5 – 8 minut ještě vrátíme do trouby, aby se sýr zapekl. Podáváme teplé.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 2.