Pečeme vánoční cukroví... Kdy je ideální začít?
Stihnout deset druhů cukroví během víkendu před Vánoci? Pro většinu nemožné, navíc některé druhy potřebují více času k tomu, aby se před konzumací pěkně rozležely. Ať tak či onak, pečení vánočního cukroví je u nás tradicí a jen v málokteré rodině (obzvlášť kde mají menší děti) se spoléhají jen na to, že rohlíčky nebo linecká kolečka koupí v cukrárně či supermarketu. Máme pro vás pár tipů, kdy je ideální s přípravou na pečení začít. Na následujících stranách naší přílohy pak najdete 40 skvělých receptů!
Sepište si!
Ještě teď v listopadu si napište seznam cukroví, které se letos chystáte péct. Zamyslete se, koho všeho chcete obdarovat, jaké druhy měly vloni největší úspěch u dospělých, co nejvíc chutnalo dětem a jaké kousky nakonec nikdo ani neochutnal. Nakupte všechny potřebné suroviny, ať máte vystaráno. Po večerech u televize vyloupejte vlašské ořechy (skořápky si nechte na pouštění lodiček), bez nichž si například vanilkové rohlíčky nelze představit.
Náš tip: Jeden den si nachystejte těsta a druhý den pečte cukroví. Půjde vám to rychleji od ruky!
Ještě před Mikulášem
* Některé cukroví, například perníčky, začínáme péct již na začátku prosince, aby před konzumací pěkně změkly. „Přípravu perníčků nepodceňujte, abyste si o Štědrém dnu nevylámaly zuby. Jejich tvar může být jakýkoliv, výběr vykrajovátek je široký - perníčkům sluší srdíčka, zvonky, kapři, stromky či panáčci. Nepodceňujte ale ani přípravu na zdobení. K tomu je nutné si pořídit zdobicí sáček s tenkou psací cukrářskou špičkou, abyste docílili precizních linek,“ říká Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. Kromě perníčků se co nejdříve pusťte také do vanilkových rohlíčků nebo pracen.
Dva týdny před svátky
*Ideální čas začít péct linecké. Těsto na ně zpracujte co nejrychleji, aby se tuk nestihnul rozpustit a vsáknout do mouky. Mohlo by se pak stát, že bude cukroví po upečení moc tvrdé. I když jsou vosí hnízda nepečený typ cukroví, je dobré si na ně také vyhradit čas aspoň dva týdny před Vánoci. Na plnění hnízd, ale i dalšího pečeného cukroví krémem však nespěchejte! Krém by se mohl zkazit, proto jím zdobte až v týdnu přes svátky.
Týden do Vánoc
*Těsně před Vánoci už chystejte nepečené druhy nebo třeba marokánky či pusinky. Z nepečených zkuste rumové kuličky nebo variantu „co dům dal“ a využijte zbytky těsta z předchozích várek cukroví. Stačí je rozmixovat, spojit oblíbeným krémem nebo salkem a obalit v kokosu či čokoládě. Dáváte-li přednost zdravějšímu mlsání, vsaďte na RAW cukroví z datlí a ořechů.
40 skvělých receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 47, které vyšlo právě dnes!