Pohoštění se slaninou od Jitky ze Strakonic: Slané muffiny nejen na masopust!

Sladké muffiny zná asi každý. Co takhle si tuhle dobrotu připravit ve slané verzi? Se slaninou a strouhaným ementálem zachutnají každému!
POTŘEBUJETE:
✔ 200 g brambor
✔ 150 g hladké mouky
✔ 150 ml mléka
✔ 70 g slaniny
✔ 50 g strouhaného ementálu
✔ 2 lžičky kypřícího prášku
✔ ½ cibule
✔ 80 ml rozpuštěného másla
✔ 2 vejce, hrst rozmarýnu
✔ 1 lžička sádla, 1 lžička soli, špetka pepře
JAK NA TO:
1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, cibuli rovněž a orestujeme na rozpuštěném sádle. Směs necháme vychladnout.
2. Vejce vyšleháme s mlékem a olejem, přidáme sůl, pepř, nadrobno nasekaný rozmarýn. Pak do vaječné směsi vmícháme brambory a směs slaniny, tuku a cibule.
3. V jiné nádobě smícháme mouku, kypřicí prášek a sýr. Obě směsi spojíme do těsta. Naplníme jím košíčky na muffiny a pečeme při teplotě 180 °C asi 25 minut.