Dýně k podzimu patří: Krémový dezert flan je vhodný i pro bezlepkáře!

Jde o původně španělský a portugalský dezert, který je oblíbený i ve Francii. Podobá se upečenému pudinku. Náš dýňový flan připravil francouzský kuchař François Thuille, který vede kuchyni kavárny a bistra Nebespán v Kašperských Horách.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 máslovou dýni (à cca 600 g)
✔ 75 g třtinového cukru
✔ 50 g medu
✔ 4 vejce
✔ 2 bílky
✔ 1 ½ lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
✔ 25 cl rumu
✔ kůru z ½ pomeranče a z ½ citronu
✔ 500 ml pomerančové šťávy
✔ 350 ml smetany na šlehání
✔ máslo na vymazání formy
JAK NA TO:
V troubě dýni upečeme při 150 °C cca 45 minut a necháme ji vychladnout. Oloupeme ji, odstraníme semínka a nakrájíme ji na větší kostky. Ve velké míse smícháme vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymícháme metličkou a vmícháme kukuřičný škrob. Smetanu přivedeme v kastrůlku k varu, přidáme kostičky dýně a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Směs smetany a dýně vmícháme metlou do vaječné směsi v míse. Připravíme formu s vysokým okrajem, vymažeme ji máslem, naplníme dýňovou směsí a pečeme v troubě při teplotě 140 °C cca 80 minut. Podáváme teplý. Můžeme ho nechat vychladnout a poté uchovat v lednici, kde vydrží asi 3 dny.