Pečeme na Vánoce s cukrářem Honzou: Křupavá kolečka jsou vhodná i pro diabetiky!
Cukrář Honza (40) z Nupak u Prahy, který dodává dorty a zákusky do významných pražských podniků, si pro druhý díl našeho seriálu o pečení připravil recept, který zvládnou i začátečníci. K tomu přidáváme čtyři další báječné recepty, z jeden pro bezlepkovou a druhý pro diabetickou dietu.
POTŘEBUJETE:
✔ 300 g hladké mouky
✔ 150 g jemně nastrouhané mrkve
✔ pomerančovou kůru
✔ 150 g rostlinného tuku
✔ sůl ✔ 1 lžičku prášku do pečiva
✔ ½ lžičky skořice
Na zdobení: ✔ 2 žloutky
✔ 2 lžíce hrubě strouhaných mandlí
JAK NA TO:
Z předepsaných surovin vytvoříme hladké těsto, které uložíme asi na 2 hodiny do chladu. Pak ho rozválíme asi na 5 mm silný plát a vykrajujeme kolečka o průměru asi 4 cm, doprostřed pak vykrojíme menší kolečko. Věnečky vyskládáme na plech s pečicím papírem, potřeme je rozšlehanými žloutky a posypeme strouhanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 ºC asi 10 minut dozlatova.