Velikonoční klasika: Máslový mazanec od čtenářky Boženy Peřinové
Tradiční velikonoční dobrota, na kterou vám stačí 60 minut!
POTŘEBUJETE:
500 g hladké mouky
125 g rozpuštěného másla
100 g cukru
2 vejce
1 sušené droždí
250 ml mléka
½ lžičky soli
rozinky
plátky mandlí
1 vejce na potření
JAK NA TO:
Nejdříve si uděláme z droždí, trochy vlažného mléka a cukru kvásek, který nalijeme do mouky, přidáme špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a cukru a rozinky (ty můžeme předem naložit do rumu). Zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Potom ho přendáme na vál, rozdělíme na 2 díly, vytvarujeme bochánek, přendáme na plech s pečicím papírem. Na mazanci naznačíme křížek, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě nejdříve při 200°C 10 minut a pak při 160°C asi 30 minut.