Krása bez chemie - Tipy na přírodní barvení vajec...

K Velikonocům patří tradice barvení vajíček. Používají se koupené barvy, z přírodních metod je nejznámější barvení ve slupkách od cibule, z něhož vznikají nádherná hnědá vajíčka. Přírodní cestou však můžeme dosáhnout jiných barev. Zde je pár tipů.
Jak barvit
Ideální pro barvení jsou bílá vajíčka. Nejprve je ale dobře omyjte a odmastěte, například ekologickým prostředkem na nádobí. Do hrnce vložte vybraný přírodní materiál, zalijte vodou (cca 750 ml), mírně osolte a přidejte 2 lžíce octa. Přiveďte k varu, přidejte vajíčka a nechte je 10 minut vařit. Pak vejce stáhněte z plamene, nechte je v lázni až do úplného vychladnutí, případně klidně i přes noc.
Žlutá – kurkuma
Na zhruba 750 ml vody budete potřebovat asi 3 vrchovaté lžíce kurkumy.
Oranžová – mrkev
Tmavě žluté až oranžové barvy docílíte vařením vajíček spolu s 2 nastrouhanými mrkvemi. Místo mrkve prý jde použít i 1 červená paprika.
Růžová – červená řepa
Růžovo-fialovou barvu dodá vajíčkům červená řepa. Stačit vám bude 1 větší nebo 2 až 3 menší kousky. Vždy je pokrájejte, případně využijte pouze slupky.
Červená – červené víno, červená cibule
Červeného odstínu vajíček docílíte uvařením v červeném víně nebo ve slupkách z červené cibule.
Zelená – špenát, petrželová nať
Zelenou barvu vajíčkům dodají špenát nebo petrželová nať, někdo doporučuje použít i kopřivy.
Modrá – červené zelí
Listy z asi ze čtvrtky hlávky nakrájejte a dejte do vody. Pokud namísto octa přidáte lžíci jedlé sody, výsledná barva bude temnější. Modrá vejce můžete získat také vařením s borůvkami nebo v ibiškovém čaji.
Více velikonočních nápadů v tištěném APŽ číslo 15.