Zahradnický slovníček
Zahrádkaření je opět v kurzu. Aby ne! Ceny zeleniny rostou, navíc stále více toužíme konzumovat potraviny bez chemie, vypěstované přirozeně. Práce na zahrádce také procvičí tělo a povznese ducha, vlastní výpěstky pak udělají prostě radost. Pokud ale se zahrádkařením teprve začínáte, měli byste se trochu orientovat v pojmech, se kterými se můžete setkat. Zde je malý zahradnický slovníček.
Hnůj
Pěkná řádka lidí zaměňuje hnůj s mrvou. Jde ale o dva odlišné produkty stejného původu. Tak jako mrva je i hnůj směsí výkalů hospodářských zvířat s podestýlkou – nejčastěji slámou, senem nebo konopným pazdeřím. Hnůj ale na rozdíl od mrvy zraje a prochází procesem fermentace. Vznikne souvislá, tmavá hmota se zbytky nerozložené podestýlky. Dobře vyzrálý hnůj je pro rostliny mana, ale musíme zmínit i rizika. Hnůj může obsahovat řadu virových i bakteriálních patogenů, stejně tak jako stále ještě životaschopných semen plevele. Používáme ho proto jen na podzimní hnojení a po zaorání záhony ošetříme probiotickou zálivkou. Vždy si ovšem musíme ohlídat jeho původ. Ten z velkochovů určitě nebereme ani zadarmo.
Mrva
Je směs výkalů, moči a podestýlky hospodářských zvířat. Oproti hnoji ještě neprošla procesem mineralizace a humifikace. Koncentrovaný amoniak může citlivé kořeny rostlin snadno spálit, proto mrvu používáme jen střídmě a s velkou opatrností. Může obsahovat ještě větší množství patogenů žijících ve střevech zvířat a semen plevel než hnůj, v němž proces fermentace škodlivou sebranku částečně zkrotil. Stejně jako u hnoje vybíráme mrvu pouze v biokvalitě. K lepšímu rozkladu a likvidaci patogenů přispějí probiotika.
Kompost a hummus
Je ohrádka nebo nádoba, do které skládáme organické zbytky ze zahrady. Kompost si rád smlsne na štěpce, posekané trávě i zbytcích zeleniny. V kompostu vzniká rozpadem organické hmoty – od pletiv rostlin po těla půdních živočichů a bakterií, hummus.
Jícha
Je koncentrovaný roztok vyrobený kvašením rostlin, používaný jako tekuté hnojivo. Oproti kompostu působí jako energetická vzpruha, která rostlinám rychle dobije baterky. Neuvolňuje však živiny postupně. Jíchu vždy ředíme (nejčastěji v poměru 1:10), jinak by křehké kořeny spálila.
Více nejen zahardnických pojmů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 14.