Pěstovat rostliny a sklízet je lze i pod sněhem!
Taky vás při pohledu na opuštěné záhony v mlze a sněhu chytá splín? Máme pro vás důvod k radosti. Zimní sezóna pro zahradníky vůbec nemusí znamenat jen listování v katalogu semínek. Prozradíme vám tajemství zeleninových otužilců, které můžete na zahradě vesele pěstovat i v zimě.
Není jich málo
Zimu vydrží vytrvalá zelenina, která má své kořeny a hlízy schované před mrazem hluboko v zemi. Do této skupiny patří křen, chřest, pór, topinambur a cibuloviny (cibule a česnek paličák i nepaličák). Také černý kořen, pastinák a petržel jsou odolné dvouletky. V prvním roce pěstování vytváří kořen, který můžeme sklidit na podzim, nebo si na sklizeň počkat klidně až do jara. Nebojte, v půdě přečkají bez úhony. V dalším roce pěstování jdou do květu a jejich kořeny už nejsou vhodné ke konzumaci. Špenát, polníček a zimní salát lehčí zimu překlepou, ale nepočítejte s nimi v silných mrazech. Je libo zeleninu pro začátečníky, která vydrží skoro všechno? Vsaďte na růžičkovou kapustu a kadeřávek.
Poslední výsevy
V mírné zimě se můžete pustit i do výsevů. Ale pozor, se životaschopností semínek to není tak žhavé, jako když je na jaře usadíme do prohřáté a připravené půdy. Bude to chtít pár triků, aby zimu přežila jako v bavlnce. Kromě osiva otužilých odrůd se bude hodit kompost nebo organické hnojivo weiki na zahřátí a probiotika pro zeleninu pro lepší imunitu a klíčivost. Rostlinky vysazené na zimu na jaře vzejdou mnohem dřív než jarní výsevy. Těšit se tak můžeme na pořádnou porci vitamínů v době, kdy se ostatní drobotina na záhoně teprve rozkoukává. Vysévat můžeme ozimé odrůdy mrkve, kořenovou i naťovou petržel, pastinák, zimní odrůdy květáku, a dokonce i salátu (odrůda Humil), zimní cibuli, česnek a přezimující špičaté zelí.
Jak na to…
Před vysetím semínek do půdy zapravíme kompost nebo organické hnojivo weiki. Půdu tím vyživíme, zahřejeme a připravíme pro výsev semen. Semínka vysejeme do lehce nakypřených záhonů a jemně přihrneme zeminou. Čerstvě osetý záhon zalijeme odstátou vodou s víčkem probiotik pro rostliny. Probiotika zabrání přemnožení patogenů a udrží v půdě rovnováhu mezi »hodnými« a »zlými« mikroorganismy. Jakmile malé rostlinky vykouknou na svět, opět jim dopřejeme probiotickou zálivku weiki. V této fázi jim užitečné bakterie pomohou lépe rozvinout kořenový systém, ubránit se nemocem a odolávat chladnému počasí. Když už se na nás malí zelenáči smějí ze záhonu, můžeme je před mrazem ochránit ještě poslední vrstvou listí, chvojí nebo slámy. Do té doby ale půdu nezakrýváme, přes silnou vrstvu by rostliny nemusely vyklíčit a vzejít. Tip zahradnice Míši Brabcové: „Po výsevu si jednotlivé záhonky vykolíkujeme a označíme názvem pěstované plodiny. V opačném případě nás na jaře může čekat spousta překvapení, nebo budeme zbytečně sázet nová semínka do už osetých ploch.“
Více čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 52.