V zajetí šípku: K čemu jej lze požít?

Blahodárné účinky šípku znali již naši prapředci. V lidovém léčitelství má tento plod šípkové růže nezastupitelné místo dodnes. Máme tipy, jak si šípky užít pro zdraví a jak si z nich vytvořit pěkné podzimní dekorace...
Čaj
POTŘEBUJETE: hrst sušených šípků na 2 l vody
Šípky namočíme přes noc do vody, ráno ohřejeme k varu a servírujeme. Tento čaj je nejkvalitnější. Ze stejných šípků je možné udělat i druhý a třetí nálev. Dochutit se dá třeba citronem.
Likér
POTŘEBUJETE: 0,5 kg šípků, kůra z ½ pomeranče, 1,5 l vodky, kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)
Šípky očistíme od stopek a okvětí, vložíme do alkoholu a necháme louhovat 10 dní. Poté scedíme, přidáme cukrový sirup, promícháme a scedíme do lahví.
Marmeláda
Plody omyjeme studenou vodou, odstraníme zbytky kališních lístků a stonky. Plody rozřízneme a odstraníme semena. Vzniklé slupky vaříme v malém množství vody asi 15 minut, poté směs procedíme. Získaný protlak necháme vychladnout, smícháme ho s želírovacím cukrem a 5 minut povaříme. Marmeládu plníme do sklenic a dobře uzavřeme. Na 1 kg šípků potřebujeme 1 kg želírovacího cukru.
Více nápadů najdete vv tištěném Aha! pro ženy číslo 39.