Pár rad od sommeliérky Zuzany: Připijte si na zdraví!
Pokud si do svých skleniček na Silvestra hodláte nalít víno, možná se vám bude hodit pár rad, jaké zvolit, a jak si ho co nejvíce užít. Co tedy doporučuje Ing. Zuzana Staňková, sommeliérka Oceněná vína.cz?
1. Nákup vína
Navštivte vinotéku s obsluhou, která má zkušenosti. Stačí znát svoje chutě a ty prodejci tlumočit. Dobrý sommeliér vhodnými otázkami zjistí, jaké víno preferujete a doporučí to správné. Nemáte vinotéku v okolí? Nebojte se internetových obchodů. Dejte na doporučení a recenze, a navíc i zde byste měli očekávat erudované poradenství (online chat poradna nebo telefonní kontakt).
2. Teplota vína
Pozor dejte na teplotu vína při servírování a jeho potřebu určitého klidu, tzn. víno nakupujte s předstihem a uložte ho do lednice (bílé), případně na tmavé, chladné místo (červené). Obecně platí, že bílé víno pijeme při cca 9-11 °C, červená 14-16°C a šumivá při 7-9°C. Pokud hosté přinesou večírek víno, podávejte prvně své připravené a správně nachlazené, přinesené dejte chladit. Nedávejte víno ani sekt do mrazáku k rychlému zchlazení.
3. Sklenky
Šumivé víno rozlévejte do sklenic typu flétna, jiný není vhodný, protože jen tento dokáže udržet bublinky déle v nápoji. Neplatí to sice stoprocentně, ale na bílé volte sklenice tulipánového tvaru a menší než na červené. Víno nalévejte pouze do 2/3. Sklenici nedržíme jinak, než za stopku dvěma či třemi prsty.
Tip: Použijte rozlišovače na vinné sklenice. Ať už vlastnoručně vyrobené, nebo koupené, určitě se s postupujícím večerem a stoupající náladou budou hodit.
4. Půlnoční přípitek
Nemusí se otevírat pouze tradiční „bohemku“. Ale počítejte s tím, že za pravé champagne víno, tedy šumivé víno vyráběné tradiční metodou druhotného kvašení a pocházející z francouzské oblasti Champagne, můžete zaplatit od několika stovek do desítek tisíc korun! Důstojnou, ale cenově dostupnější alternativou můžete být například španělská Cava, případně kvalitní italské Prosecco.
5. Na cukru záleží
Pro jakékoliv šumivé víno (ne pro vína perlivá, tedy dodatečně sycená CO2) platí stejná označení, která říkají, jaký je obsah cukru na litr vína. Pokud tedy preferujete sladší, sáhněte po demi-sec až doux, které je se svými 50 g cukru na litr opravdový bonbonek. Naopak do vína brut nature nebyl přidán žádný cukr (a má ho méně než 3g/l). Na této škále pak najdete ještě extra brut (do 8g/l), brut (do 15 g/l), extra sec a extra dry (12-20g/l), sec (17-35 g/l).
6. Jako profík
S lahví šumivého vína netřeste a nedělejte prudké pohyby. V klidu rozmotejte drátek a sundejte kovový košíček, kterému se říká agrafa. Palcem pevně přidržujte korek a pomalu otáčejte mírně nakloněnou lahví, dokud se neozve téměř tiché „plop“. Přidržujte sklenice pod úhlem 45° a sekt rozlévejte. Žádné dělání děr do stropů pomocí vystřelených korků, za zvuků ohlušujících ran a vypěnění poloviny lahodného moku na zem…