Studenti prošli kurzem přežití na drsné Šumavě: Zachránil svého zachránce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Studenti prošli kurzem přežití na drsné Šumavě: Zachránil svého zachránce!

Studenti prošli kurzem přežití na drsné Šumavě
Studenti prošli kurzem přežití na drsné Šumavě (Foto – Pavel Pechoušek)

Při záchraně topícího z ledové pasti se můžou role vmžiku obrátit! Přesvědčili se o tom při nácviku této situace studenti Jihočeské univerzity. Jednomu z nich totiž došly síly a z Lipna ho musel tahat původně »zachraňovaný« figurant!

Skočit do ledové vody Lipna pro člověka, pod kterým se prolomil led, chce pořádný kus odvahy a znalostí. Nácvik takové situace se ale může změnit v drama. „Jeden ze studentů se vrhnul do ledové vody pro figuranta, profesionálního záchranáře. Na kře se k němu dostal pomocí žebříku. Zpočátku se ho snažil táhnout. Najednou mu došly síly a bylo vidět, jak ho to stahuje dolů. Během okamžiku se role obrátily. Byl to figurant, který ho táhl na břeh. Ven z vody jim už jim museli pomoci další záchranáři,“ řekl Pavel Pechoušek, který akci přihlížel.

Studenti zdravotně-sociální fakulty nacvičovali záchranu tonoucího v rámci přípravy na budoucí povolání. Každou zimu se na lipenské přehradě prolomí led pod desítkami lidí a úspěšná záchrana závisí na správném vyhodnocení situace a postupech. „Když jsem viděl, jak studentovi docházejí síly, blesklo mi hlavou, jak náročná je příprava záchranářů a že riskují život při každém zásahu,“ dodal Pechoušek.

Prošli kurzem přežití

Vodní záchranná služba pořádá na Lipně speciální kurzy pro vysokoškoláky, kolegy záchranáře z Rakouska a Bavorska i další zájemce. Studenti absolvovali kurz přežití ve volné přírodě, spali pod širákem, zkoumali vlastnosti ledu a připravovali se na pobyt ve studené vodě. „Cílem je připravit účastníky kurzu na zvládání krizových situací a záchrany v zimních podmínkách se zaměřením na sebezáchranu a záchranu osob při proboření do ledu,“ uvedl vedoucí vodních záchranářů Milan Bukáček. Informace o kurzech najdou zájemci na www.zachranari.co



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.