Nová stopa 007: Je Bondův Aston Martin na Blízkém východě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nová stopa 007: Je Bondův Aston Martin na Blízkém východě?

Hlavní záběry s autem se natáčely ve švýcarském průsmyku Furka.
Hlavní záběry s autem se natáčely ve švýcarském průsmyku Furka. (Foto United Artists)

Když se Aston Martin 1964 BD5 objevil v bondovce Goldfinger, mluvilo se o něm jako o nejslavnějším autě na světě. Před dvaceti lety ho někdo na Floridě ukradl a od té doby po něm nebylo stopy. Tedy až doteď! Podle nejnovějších informací detektivů by se mohl nacházet na Blízkém východě.

Legendární auto, ve kterém se v roce 1964 proháněl Sean Connery (87) jako agent 007, bylo údajně po více než 20 letech od záhadné krádeže objeveno na zatím blíže nespecifikovaném místě na Blízkém východě. Vozidlo zmizelo v roce 1997 z hangáru na floridském letišti Boca Raton, kde ho měl uložené majitel, který je koupil v roce 1984 za 5,5 milionu korun.


Soukromé pátrání
Na polohu vozidla prý přišli soukromí detektivové, které si najala pojišťovací firma. „Dostali jsme tip, který teď prověřujeme,“ prozradil ředitel vyšetřovací firmy Art Recovery Christopher Marinello, který zatím nechce prozradit, kde přesně by se auto mohlo nacházet. Za informaci, která povede k nalezení auta, už byla nabídnuta několikamilionová odměna. „Chceme oslovit komunitu automobilových sběratelů a mechaniků a dát jim najevo, že pátrání bereme opravdu vážně,“ dodal Marinello.

Jedinečné číslo

„Existuje víc podobných aston martinů, proto je velmi důležité, aby měl automobil jedinečné číslo podvozku dp/216/1,“ upozorňuje Marinello. Toto číslo je podle něho naprosto zásadní, neboť jinak by se mohlo jednat jen o napodobeninu. Podle odhadů by toto legendární auto mohlo mít dnes hodnotu až 293 milionů korun.

Těžká loupež
Kvůli natáčení Goldfingeru bylo slavné auto vybaveno všemi bondovskými vychytávkami. Mělo kulomety, čepele na probodávání pneumatik, mlhovače a trysky oleje a vody. V důsledku toho bylo tak těžké, že když se zloději vloupali do hangáru na letišti Boca Raton, museli jej z jeho útočiště odtáhnout svým autem. Kvůli tomu také zanechali na zemi zřetelné stopy pneumatik, které vedly až k místu, kde auto naložili do nákladního letadla.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.