Vánoční pečení: Čokoládové lanýže
Perníčky, vanilkové rohlíčky či pracny už byste měli mít nejspíš upečené a dobře uskladněné v suchu a chladu. Necelé dva týdny do Vánoc se ovšem nabízí otázka: „Nemám těch druhů letos nějak málo?“ Pokud si odpovíte kladně, pak tu máme 11 tradičních, méně obvyklých i těch zdravějších receptů na rychlé, úžasně dobré a především nepečené vánoční cukroví. Návštěvám příbuzných a přátel však můžete o svátcích ukrojit třeba i domácí vánočku, chlebíček, tvarohovou štolu nebo poleno…
POTŘEBUJETE: 200 g mléčné čokolády, 100 g másla, 70 g smetany ke šlehání, 50 g cukru moučka, 2 polévkové lžíce rumu nebo koňaku, 30 g kakaa nebo mletých vlašských ořechů na obalení
POSTUP:
Do hrnce dáme smetanu, máslo a cukr a za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni. Poté přidáme čokoládu a postup ve vodní lázni opakujeme, dokud se čokoláda nerozpustí. Směs necháme vychladnout a pak necháme odpočinout v lednici do druhého dne. Následující den ze ztuhlé směsi pomocí dvou kávových lžiček tvarujeme kuličky, které obalujeme v nesladkém kakau či ořechách.
Více vánočních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy.