Vánoční pečení: Marcipánová kávová zrna
Perníčky, vanilkové rohlíčky či pracny už byste měli mít nejspíš upečené a dobře uskladněné v suchu a chladu. Necelé dva týdny do Vánoc se ovšem nabízí otázka: „Nemám těch druhů letos nějak málo?“ Pokud si odpovíte kladně, pak tu máme 11 tradičních, méně obvyklých i těch zdravějších receptů na rychlé, úžasně dobré a především nepečené vánoční cukroví. Návštěvám příbuzných a přátel však můžete o svátcích ukrojit třeba i domácí vánočku, chlebíček, tvarohovou štolu nebo poleno…
POTŘEBUJETE:
Na marcipán: 150 g práškového cukru, 150 g sušeného mléka, 1 lžíce oleje, 2 lžíce medu, 3 až 4 lžíce vody, mandlové aroma
Na náplň: 8 lžic práškového cukru, 3 lžíce mleté kávy, 3 lžíce kakaa, 8 lžic změklého másla, 8 lžic solamylu,
Na polevu: čokoládu na vaření, trochu 100% tuku
POSTUP:
Všechny suroviny na marcipán si smícháme a vytvoříme měkčí těsto. Odložíme ho stranou. Suroviny na náplň také smícháme a krém necháme v lednici ztuhnout. Z připraveného marcipánu vykrájíme pomocí formičky oválky. Do další formičky ve tvaru zrna vystlané potravinářskou fólií vložíme oválek marcipánu, přidáme malý váleček náplně, pak přiklopíme dalším oválkem marcipánu. Trošku přitlačíme dlaní, vyklopíme a přebytky marcipánu okrájíme. Celé zrno nakonec namočíme do čokoládové polevy, kterou jsme si rozpustili nad párou.
Více vánočních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy.