Dlouholetá kamarádka Jiráskové: Po smrti Jiřiny zmizely z jejího bytu šperky a zlaté cihličky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dlouholetá kamarádka Jiráskové: Po smrti Jiřiny zmizely z jejího bytu šperky a zlaté cihličky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Po smrti Jiřiny Jiráskové (†81) se náhle objevila celá řada pečovatelek, které se měly o nemocnou herečku a starat a které následně začaly líčit pikantnosti ze soužití s hereckou legendou. Jedna z nich dokonce vydala skandální knihu. To Alena Rýznerová se s herečkou kamarádila 20 let a v době, kdy byla Jiřina nemocná, se o ni starala a v jejím bytě přespávala. O lidech, kteří se zviditelňují tím, jakou byli oporou Jiráskové v době nejtěžších, si myslí své.

Alena Rýznerová nebyla žádnou z žen, kterým Jirásková platila za výpomoc. Seznámily se při venčení svých pejsků a láska ke čtyřnohým chlupáčkům je dala dohromady. Rýznerová pomáhala Jiráskové v době, kdy toho ještě sama byla schopna, později ji totiž oslabila rakovina, se kterou stále bojuje. Nejprve slavné herečce pomáhala s její maminkou, která byla hodně nemocná. „Už sama nemohla, špatně chodila. Potřebovala pomoc skoro se vším. I krmit jsem jí pak musela,“ vypráví Rýznerová v rozsáhlém rozhovoru pro Nedělní Blesk.

Starala se jí o psy

Poté, co matka Jiřiny Jiráskové zemřela, se Alena starala nejdříve o psy zaneprázdněné herečky, podle svých slov vychovala i jejího buldočka Amálku. Poté, co Jirásková onemocněla, u ní začala i přespávat. Bydlela tam i čtyři neděle v kuse. Poté, co jí udělali vývod, už obě dámy musely přestat se společnými procházkami a byly téměř výlučně v bytě herečky, jak potvrdila i Jiřina Bohdalová (82), která nemocnou Jiráskovou často navštěvovala a Rýznerovou tam potkávala.

Naposledy se viděly den před smrtí Jiřiny Jiráskové. Později ustanovená univerzální dědička Jana Svítivá měla Aleně zavolat s tím, že jí chce Jiřinka ještě vidět. Herečka už v tu dobu měla být v takovém stavu, že nemohla sama ani kouřit. „Tak jsem ji přikládala k ústům, aby si zakouřila,“ svěřila se Rýznerová. Ta potvrdila to, že v době nemoci se herečky střídalo po týdnu pět žen, mělo to tak fungoval zhruba půl roku.

Slíbená zlatá cihlička zmizela

Zajímavé nicméně je, že Rýznerová odmítá, že by se o Jiřinu Jirásková kdovíjak starala univerzální dědička Jana Svítivá. Ta celou dobu měla být na Šumavě. Závěť nicméně kamarádka herečky nezpochybňuje, jen se pozastavuje nad tím, že jí před smrtí Jirásková měla slíbit zlatou cihličku. Ty měla mít doma dvě. „Jiřinka říkala, že jednu dostane Jana a druhá já. Dopadlo to tak, že paní Svítivá si vzala všechno. Dokonce i moje věci, které jsem u Jiřinky měla,“ krčí rameny nemocná žena, která prý Svítivé následně volala. „O špercích řekla, že byly rozkradené a že se i ty zlaté cihličky ztratily,“ tvrdí Rýznerová.

Kamarádka Jiráskové také tvrdí, že Svítivá se ve skutečnosti o Jiráskovou nestarala tak, jak všude vyprávěla. „Jak se mohla starat, když bydlí a má rodinu na Šumavě? Nevěřím jí ani slovo. Ať si po Jiřince všechno nechá a ať se tím třeba zadusí. Jiřinka se na nás stejně z nebe dívá,“ uzavřela vážně nemocná Alena Rýznerová.



Přečtěte si
jima
7. 1. 2014 • 20:03

A proc podezriva Svitivou kdyz se tam stridalo tolik lidi? Svitiva to asi nebyla, kdyz byla na Sumave.

majojo
7. 1. 2014 • 19:32

No - jsou i jiné rasy, než Slované. A taky kur.vy.

majojo
7. 1. 2014 • 19:31

A co by ta paní, která má rakovinu plic, s tou cihličkou dělala? Mají jí s ní pohřebáci zatloukat hřebíčky do rakvičky?

prroud
7. 1. 2014 • 13:40

Slovan Slovanovi hyenou,jeste navic i ve stejnym narode,systemu se dari nas znicit.........

drakoska11
7. 1. 2014 • 12:15

V naší ulici bydleli staří manželé, kteří se s nikým moc nebavili. Děti neměli. Pán byl dost despota a k manželce se nechoval dobře. Přesto když zemřela, hodně lidí z ulice se mu snažilo pomoci. Neuměl se o sebe vůbec postarat.. hlavně si uvařit a nebo vyprat. I moje máma mu občas donesla jídlo. Nejvíc mu pomáhala paní, která bydlela přes ulici a byla starší než on. Ta mu i prala a pomáhala se zahrádkou. Pak ho jednou našla v domku ležet a protože neměla telefon, požádala sousedku, aby přivolala pomoc. Odvezli ho do nemocnice, kde asi za měsíc zemřel. Šok pro okolí byl, když se všichni dověděli, že v nemocnici podepsal závěť a v ní odkázal všechno (domek, auto, peníze,..) té sousedce, co telefonovala. Hodně lidí jí říkalo, že by měla něco dát té staré paní. ..Ani náhodou! Prý žádné peníze neměl.. Dům i auto prodala. Ten svůj dala synovi a zmizela Také doufám, že se jí to jednou vrátí..

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.