Motiv? Zdá se být jasný... TĚHOTNÁ S JINÝM? Byla nevěrná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Motiv? Zdá se být jasný... TĚHOTNÁ S JINÝM? Byla nevěrná!

Vendula všechny zprávy o své údajné nevěře popírá...
Vendula všechny zprávy o své údajné nevěře popírá...

V neděli večer policie ještě ani pořádně neohledala místo tragédie, a už se začaly množit spekulace, proč Svoboda vlastně zmáčkl spoušť. Zdravotní potíže, milionové dluhy, zálety Venduly Svobodové – to jsou témata, která v posledním týdnu hojně probírala všechna média i veřejnost.

V pátek se ale všechno začalo zdát jasné. Karel Gott, Svobodův velký kamarád, konečně promluvil...

Spekulace první: Rakovina

Zastřelil se, protože měl rakovinu, spekulovalo se jen pár hodin po sebevraždě. Tvrzení, že skladatel trpěl smrtelnou chorobou, nahrával i fakt, že v den smrti vážil jen sedmdesát kilogramů – o třicet kilogramů méně než normálně. Média citovala nejmenovaného zpěváka, který tvrdil, že s ním Svoboda pár týdnů před sebevraždou mluvil o tom, že ze světa by chtěl odejít, dokud bude soběstačný. Dotyčný zpěvák dokonce tvrdil, že Karel měl zcela určitě rakovinu slinivky.

Verdikt: Falešná stopa

Tuhle teorii rozmetala na kusy pondělní pitva. Žádný nádor, rakovina ani vážná nemoc – to vepsal do své zprávy soudní lékař.

Spekulace druhá: Těžké deprese

Těžké deprese – tak zněla další spekulace. Jenže ani tato teorie se neukázala jako pravdivá, byť se znovu opírala o Svobodovu ztrátu tělesné hmotnosti a mizernou náladu, kterou jeho okolí v posledních měsících pozorovalo.Deprese jako důvod sebevraždy považoval za pravděpodobné i Svobodův letitý spolupracovník, režisér Jiří Zelenka. „Psychicky nebyl v pohodě, a proto se rozhodl pro dobrovolný odchod. Když to s kolegy zpětně hodnotíme, sebevražda byla výsledkem dlouhodobé přípravy,“ řekl Zelenka serveru iDnes. Zároveň ale vyhýbavě hovořil o tom, zda by za psychickými problémy Svobody mohly být problémy s Vendulou. „Tuto Pandořinu skříňku bych raději nechtěl otevírat,“ řekl.
Spekulace o tom, že Svoboda byl psychicky nemocný a navštěvoval dokonce i psychiatrii, přiživovalo na začátku týdne i nejbližší okolí Venduly Svobodové.

Verdikt: Částečná pravda

Svoboda před smrtí rozhodně nebyl v pohodě, což souvisí pravděpodobně s krizí jeho manželství – s Vendulinou nevěrou. O deprese jako o nemoc ovšem nešlo. Možnosti, že by si sáhnul na život kvůli psychické nemoci, nevěří ani jeho nejbližší přátelé. Karel Gott v rozhovoru pro slovenskou televizi Markíza naznačil, že za Svobodovými problémy se skrývá něco jiného. „Když je člověk zklamaný, zfrustrovaný, nebo ho něco velmi tíží, tak to neznamená, že je psychicky nemocný. Je prostě na tom psychicky špatně, ale není nemocný,“ řekl Gott v narážce na to, že partnerský život Svobody vykazoval pořádné trhliny.

Spekulace třetí: Milionové dluhy

Svoboda zmáčkl spoušť kvůli dluhům, které »nasekala« firma Monte musical, v níž figuroval. Dluhy měly vzniknout kvůli propadáku – obnovené premiéře muzikálu Dracula.
Pravda je, že kompletní představenstvo firmy Monte musical ve složení Karel Svoboda, Jiří Paulů a Daniel Honzík bylo loni v květnu v souvislosti s Monte musical obviněno. Padla i cifra, kterou měla firma dlužit, a to 5,5 milionu korun. Jenže později se ukázalo, že dluhy jsou vyšší. Například Jan Bürgermeister, předseda představenstva Kongresového centra přiznal, že Monte musical jim dluží okolo 20 miliónů korun za pronájem sálu. Věřitelů ale mělo být mnohem víc a Svobodovi v této kauze hrozilo až osm let vězení.
V polovině června bylo nicméně trestní stíhání zastaveno s tím, že nejdříve měl být hotov znalecký posudek. To se mělo stát v březnu 2007.Jeden z trojlístku obviněných, producent a vydavatel Jiří Paulů nicméně dluhy jako důvod Svobodovy sebevraždy vyloučil: „Vím zcela jistě, že kvůli dluhům to nebylo. Neměl totiž žádné a finančně byl zabezpečen krásně, měl jsem přehled,“ řekl Paulů.
Že všechny záležitosti kolem podnikatelských aktivit nejsou docela v pořádku, ale mohla naznačit i narychlo svolaná schůzka dva dny po skladatelově smrti. Ve vinohradském bytě Svobodova syna Petra, kde se hodiny diskutovalo, se objevil jak Jiří Paulů, tak Jaroslava Herzerů, která podobně jako Paulů figuruje i v dalších společnostech kolem Karla Svobody. Co přesně Petr Svoboda a další řešili, není jasné. Na otázky novinářů jen odpověděli, že přišli Petrovi prostě kondolovat.

Verdikt: Zatím s otazníkem

Spekulace čtvrtá: Vendulina nevěra

Zprávy, že důvodem sebevraždy byl špatný vztah s Vendulou, se začaly objevovat ve středu. Hovořilo se o tom, že Vendula chtěla od Svobody odejít i s Jakubem. Spekulovat se začalo i o milencích Svobodové.V posledních dnech také na veřejnost prosákly informace, že Vendula měla poměr se spoluzakladatelem Kapky naděje Pavlem Poledňákem. Tento vztah měl skočit v roce 2004 poté, co na něj Svoboda přišel. Vendula údajně nechtěla přijít o pohodlný život se Svobodou, a tak vztah s Poledňákem ukončila.
V posledních měsících se pak měl vztah mezi manželi Svobodovými dramaticky zhoršit a Vendula měla Svobodovi vyhrožovat tím, že odejde z Jevan i s jejich synem. V tomto kontextu prapodivně působí i fakt, že Svoboda prý krátce před svou smrtí zjistil, že kdosi vyprázdnil jeho domácí trezor. Navíc se prý několikrát nechal slyšet, že přišel o všechno a že bude muset prodat i sbírku obrazů, kterou léta budoval.
Že Svoboda doma neměl pohodové zázemí, naznačují i jeho kolegové z branže. V náznacích to prozradil i Gott v rozhovoru pro televizi Markíza. „Nezbývá než si myslit, že je to nějaká srdeční záležitost v něm, citová, která ho zranila.“Srdeční záležitostí asi bude poměr s tajemným Řekem, který prý Vendule pořídil v Řecku vilu, do které by se mohla přestěhovat i s Jakubem. Teoriím o vztahu s Řekem nahrává fakt, že Vendula jezdila na celé měsíce do Řecka, aniž by Karel věděl s kým...
V sobotu ráno pak vybuchla skutečná »bomba«. Několik svědků deníku Aha! potvrdilo, že Vendula byla těhotná. Jenže ne s Karlem! Podle jedné z verzí je těhotná dosud, podle druhé si dítě nechala vzít! A právě to byla prý pro Karla poslední rána...
Vendula spekulace o nevěře vytrvale vyvrací, byť na přímou otázku deníku Aha!, zda byla někdy Karlovi nevěrná, odpověděla: „Komentovat to nebudu, nikomu to nepomůže.“

Verdikt: Nejpravděpodobnější varianta

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.