Policie vyšetřujeTopolánka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Policie vyšetřujeTopolánka!

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek (: ČTK)

PRAHA – Topolánek má na krku policii! Protikorupční služba vyšetřuje podezření, že premiér Mirek Topolánek (ODS) a jeho bývalí kolegové ze společnosti VAE před lety získali podvodně úvěr od První městské banky. Hlavní město tak měli připravit skoro o 5 milionů korun. Před několika dny policie po dohodě se státním zástupcem oficiálně zahájila vyšetřování. Uvedl to server Aktuálně.cz

Společnost VAE, kterou Topolánek založil a spoluvlastnil, si vzala u První městské banky v roce 1999 úvěr 67 milionů korun. Poslední splátky ale nebyla schopna uhradit. Praha jako hlavní akcionář banky tak při likvidaci dluhu přišla o zhruba pět milionů korun.

„Existuje podezření, že členové představenstva neoprávněně nakládali ve svůj prospěch s majetkem, který byl součástí zástavní smlouvy a byl určen k úhradě pohledávek věřitele... Společnost jednala při uzavření úvěru podvodně, když za úvěr ručila směnkou na neexistující majetek,“ cituje Aktuálně.cz z usnesení o zahájení trestního řízení.

Kromě okolností, za nichž VAE získala v roce 1999 úvěr 67 milionů od První městské banky, úřady zkoumají i následné transakce s majetkem společnosti. Tedy i tu, během níž Topolánek prodal svých 70 kusů zaknihovaných akcií firmy za 2,5 milionu korun a peníze pak použil na pořízení svého nového bytu v Praze.

Předseda vlády nejnovější vývoj v kauze VAE odmítl komentovat. Již dříve ale popřel, že by s prodejem jeho podílu ve firmě či dluhem společnosti VAE u banky byl jakýkoli problém.

9.9.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.