Matuška bude mít pomník! Navrhne ho Kodet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Matuška bude mít pomník! Navrhne ho Kodet!

Kristian Kodet v ateliéru spolu s kamenickým mistrem Pavlem Kalkusem, který bude tvořit z návrhu Kodetův obraz na Matuškův pomník.
Kristian Kodet v ateliéru spolu s kamenickým mistrem Pavlem Kalkusem, který bude tvořit z návrhu Kodetův obraz na Matuškův pomník. (Aha! - Marek Hofman)

Malíři Kristianu Kodetovi se dostalo obrovské cti. Byl vyzván, aby udělal návrh na pomník hrobu svého kamaráda, zpěváka Waldemara Matušky (†76), který loni zemřel. Slavnostní odhalení desky na hrobě na pražském Vyšehradě, se uskuteční 18. června za účasti Oliny Matuškové (60), jejího syna Waldemara a dalších hostí a obdivovatelů zpěváka.

Jak bude pomník přesně vypadat, nechce manželka milovaného zpěváka prozrazovat dopředu. „Chci, aby to bylo překvapení, a proto do té doby nebudu prozrazovat žádné detaily. Ale požádala jsem našeho kamaráda Kristiana Kodeta, aby se ujal tvorby návrhu a jsem ráda, že mou prosbu vyslyšel,“ svěřila se Matušková.

Kodet ve svém ateliéru na Táborsku několik týdnů tvořil návrh desky, která bude mít rozměry zhruba 180 cm na metr. „Nemohu opravdu prozradit nějaké detaily. Jen ať je to tajemství. Jsem ale nesmírně rád, že mohu svému kamarádovi, kterého jsem nesmírně miloval a obdivoval, udělat tuto poslední službu,“ řekl Kodet.Pro Kodeta bylo nejtěžší sehnat ochotného a hlavně levného kameníka. „Říkali si o nekřesťanské peníze. A to jen proto, že se někde v tisku objevilo, že Olinka prodává v Praze vilu za mnoho milionů,“ svěřil se deníku Aha! Kodet, který ale nakonec to správné kamenictví našel. Kamenický mistr Pavel Kalkus se toho zhostil za necelých sedmdesát tisíc korun. A co že na pomníku na hrobě slavného Waldy bude? „Bude to typicky »kodetovský« obraz, tak jak si to Olinka Matušková s Waldíkem přáli,“ dodal Kristian Kodet. Na desce by tak podle všeho měla být silueta odcházejícího muže a na druhé straně odložená kytara. Mezi tím bude nápis Waldemar Matuška.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.