Stanislav Fišer: Rakovinu mi zavinily soudy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Stanislav Fišer: Rakovinu mi zavinily soudy!

Stanislav Fišer bojuje s rakovinou statečně. Dokonce se vrátil k divadlu.
Stanislav Fišer bojuje s rakovinou statečně. Dokonce se vrátil k divadlu. (Aha! – Marek Pátek, ara)

Špatně se mu polyká, neumí sfounkout svíčku, necítí vůni jídla. Mluví jen s největšími obtížemi díky speciálnímu přístroji, nedokáže vyloudit úsměv na tváři. Přesto se Stanislav Fišer (77), který propůjčil hlas slavnému náčelníku Apačů Vinnetouovi, ze života raduje. Unikl ze spárů smrti, když po náročných operacích překonal rakovinu hrtanu, přišel však o hlasivky, a tím pádem coby král dabérů o práci. Deníku Aha! teď poprvé přiznal: „Zničil mě spolumajitel domu, ve kterém jsme bydleli. Kvůli deseti rokům soudních tahanic jsem dopadl takhle.“

Když v roce 2004 finišovala divadelní sezona, nahmatal si Stanislav Fišer na krku malou bulku. „Není čas!“ řekl si a operaci rázně odsunul na dobu, kdy ho domovské divadlo nebude potřebovat. Pak však ale stačila jedna třetinka vychlazeného piva a tolik typický hlas oblíbeného filmového, televizního a divadelního herce už nikdy nikdo neuslyšel. Doktoři vytrhli zoufalého muže, který právě přišel o svůj pracovní nástroj, ze spárů smrti, ale s tím, že už se nikdy plnohodnotně ke své profesi nevrátí.

„Myslel jsem v té době na sebevraždu,“ říká dnes český Vinnetou. Pět let poté už je herec se svým osudem smířený. Na co ale do smrti nezapomene, je chování spolumajitele společné vily, kterého viní z toho, že právě on mu přivodil zákeřnou nemoc.

„Devětapadesát let jsem bydlel v Praze na Rašínově nábřeží u železničního mostu. Byl tam nádherný výhled! Dům jsme po revoluci koupili se spolumajitelem, ten mě ale úplně zničil. Chtěl po mně miliony na opravu domu. Milion na střechu, další dva miliony na fasádu, ale na to jsem fakt neměl,“ informoval deník Aha! Stanislav Fišer. To byla voda na spolumajitelův mlýn. „Řekl mi, že mu můj nedostatek peněz nevadí, ale ať se koukáme s ženou vystěhovat. Deset let jsem se s ním marně soudil a kvůli tomu jsem takhle dopadl,“ říká pomocí hlasového strojku herec a ukazuje na svůj rakovinou zničený hrtan.

Nemoc s nečekanou tvrdostí zaútočila ve chvíli, kdy vrcholil proces. „Byl jsem tehdy v nemocnici, už jsem neměl sílu s tím vším bojovat,“ dodává. I přes hlasový handicap se Fišer objevil v novém českém filmu Tomáše Magnuska Pamětnice (kde si »zahrál« i hercův hlasový strojek), pravidelně také účinkuje ve třech divadlech. „Není to o žádných proslovech, hraju němé,“ vtipkuje na závěr velký bojovník proti nepřízni osudu Stanislav Fišer.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.