Herec František Němec: Označili ho za »estébáka«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Herec František Němec: Označili ho za »estébáka«!

František Němec se proslavil v komediích Marie Poledňákové.
František Němec se proslavil v komediích Marie Poledňákové. (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Marek Pátek)

PRAHA – Hnusný útok, nebo oživlé svědomí národa? Internetové stránky Rock against Communism! zveřejnily seznam umělců, kteří podle nich byli spolupracovníky hrůzné komunistické Státní bezpečnosti a donášeli jí na své kolegy! Mezi jinými je zde uvedeno i jméno herce Františka Němce (65).


Populární tatínek z komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny a mimo jiné také Evžen ze Sanitky, Gregory z Nemocnice na kraji města či major Žitný z Majora Zemana měl mít krycí jméno HAMLET a být veden ve spisu 811031. „Pan Němec ani Národní divadlo se k této kauze nechce vyjadřovat,“ reagoval na náš dotaz mluvčí Národního divadla, kde Němec hraje, Tomáš Staněk. Kromě Němce jsou na stránkách www.rac-bohemia.szm.com/stb.htm uvedeni i další čeští populární umělci minulosti i současnosti. I tací, o nichž se již v minulosti v souvislosti se spoluprací se Státní bezpečností psalo, jako Jan Kanyza (krycí jméno HONZA, spis 24695), Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteJosef Dvořák (KOMIK, 31014), Václav Neckář (BACIL, 29313), Jiří Suchý (FAUST, 35325) nebo Jaromír Nohavica (MIREK, 29320). Žádný z nich obvinění přímo nepotvrdil, většinou je vůbec nekomentovali nebo přímo označili za lživé.

Kliknutím zvětšeteKromě nich je tam ale i řada jmen, která jsou překvapující a přinášejí přinejmenším celou řadu otazníků. Známá antichartistka a disidentka Vlasta Chramostová měla pracovat pod jménem KLÁRA, emigrant Jan Tříska měl prý krycí jméno TOMAN, coby kandidát tajné spolupráce byl stránkami označen i Michael Kocáb, současný ministr pro lidská práva a menšiny. Opravdu mají mít všichni tito lidé černé svědomí, nebo se je někdo snaží jen pošpinit?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.