Iveta Bartošová: Potíže s hlasivkami! Je to horší než obyčejná viróza?!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Iveta Bartošová: Potíže s hlasivkami! Je to horší než obyčejná viróza?!?

„Ten, kdo chraptí déle než čtrnáct dní, by se měl vydat k lékaři, aby vyšetřením vyloučil případné nádorové onemocnění hrtanu," varuje otorinolaryngolog Petr Klimák z pražské Fakultní nemocnice Motol. Iveta Bartošová se s hlasovými obtížemi potýká už od chvíle, kdy se vrátila ze silvestrovské dovolené.


Potíže s hlasivkami naší nejpopulárnější zpěvačky Ivety Bartošové (42) mohou být vážnější, než se na první pohled zdá!

„Všechno se zkomplikovalo jejím stavem po návratu z dovolené a Vánoc. Na zkoušce byla poprvé ve čtvrtek, po hodině ale odešla opět kvůli svému stavu," potvrdil servru iDNES.cz producent muzikálu Oldřich Lichtenberg. Na své celkem páté zkoušce se odkonečně postavila na jeviště. „Není to žádná sláva. Musím mít připravené náhradní řešení" komentuje její výkon producent. O obsazerní role začal vyjednávat s Lucií Šoralovou (30).

Jiří Pomeje tvrdí, že zpěvačka své party zkouší doma v garáži zavřená v autě, což je poněkud groteskní tvrzení.

Kvůli onemocnění hlasivek byly Bartošové naordinovány obstřiky. „Obvykle se na hlasivky nakape roztok s obsahem Sanorinu, případně s Pamyconem. Působí velmi rychle (ten sanorin) - otok splaskne a hlas se upraví." tvrdí Mudr. Peter Erbák. Obstřiky hlasivek přinášejí okamžitou, ovšem pouze dočasnou pomoc. Lékař přímo do hrtanu vstříkne kombinaci léků, složenou z kortikoidu, antibiotika, mukolytika a adrenalinu, který stáhne kapiláry, zmenší prokrvení hlasivek a tím i jejich otok.

Ale operní pěvkyně Galla Macků tuto razantní metodu využívá jen v krajní nouzi: „Mnohem víc věřím domácím receptům. Naprostou ztrátu hlasu během představení jsem třeba jednou překonala svařenou domácí malinovou šťávou, kterou jsem o přestávce vypila po lžičkách."

„Málokdo ví, že by se nemělo zpívat třeba při menstruaci" dodává známý hudební pedagog Eduard Klezla. „V období menstruace žádám své studentky, aby zvolnily, protože jsou jejich hlasivky překrvené."

„Pozor ale na šeptání - to totiž hlasivky namáhá ještě víc," varuje doktor Klimák, který za nezbytnou součást léčby považuje pití teplých nápojů a inhalace.


Autor: (čen)


Více informací naleznete v zítřejším tištěném vydání deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.