Jan Hrušínský: Majetek vítězí nad sexem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jan Hrušínský: Majetek vítězí nad sexem!

Jan Hrušínský s manželkou
Jan Hrušínský s manželkou (: ara)

Proč herečka Miluše Šplechtová (49) odpustila nevěry svému manželovi Janu Hrušínskému (51)? Je možné, že hlavním důvodem je rodinný majetek!

V jejich rozlehlé vile v pražských Nuslích proběhly poslední dobou náročné stavební úpravy. A práce řídí přímo Jan Hrušínský společně se svou ženou. On má na starosti řemeslníky, ona zase úklid. Kdo něco podobného zažil ví, že je to jedna z nejstrašnějších věcí na světě.

Osmdesát let starý dům Hrušínských téměř magicky zasahuje do osudů celé rodiny. Před lety se stal zřejmě jedním z důvodů, proč spolu bratři Jan a Rudolf Hrušínští přestali mluvit. Rudolf se odstěhoval mimo Prahu do vily v Karlíku. Zlé jazyky tvrdí, že Rudolf vždy záviděl Janovi úspěšnější počáteční kariéru a považoval ho za rozmazleného. Ale spory vyvrcholily až později a jejich důvodem mělo být údajně právě nuselské rodinné sídlo.
Teď, jak se zdá, dům zasáhl do rodinné historie pozitivně: jeho oživení je tak velký úkol, že vyžaduje úsilí celé rodiny. A nic tak neutuží vztahy, jako touha po dosažení společného cíle.

Vila, kterou v roce 1928 postavil v pražských Nuslích dědeček Jana a Rudolfa ml. z matčiny strany, podnikatel Kouba, má za sebou složitý osud. V roce 1948 se proměnil v činžovní dům a Hrušínští mohli obývat pouze jeden byt. Teprve koncem 70. let díky úsilí Rudolfa Hrušínského st. získala rodina objekt zase zpátky.

„Tatínek tady bydlel od roku 1945, kdy si vzal moji maminku. Tenkrát měl dům jen dvě patra. Táta nechal v osmdesátých letech přistavit ještě podkroví,“ vzpomíná Jan Hrušínský pro server iDnes. Do něj se měl nastěhovat právě on, mladší ze dvou synů, ale nakonec se stal útočištěm tatínka. „V obýváku, který slouží i jako jídelna, máme dokonce nábytek ještě po dědečkovi,“ říká. Černý sekretář i jídelní stůl, ke kterému se po rozložení vejde až 24 lidí, prošly renovací, takže nyní vypadají jako nové. A jídelní židle? „Ty pocházejí z Národního divadla. Podle nich se pozná, kde tatínek pracoval.“ Na stěnách visí spousta obrázků a fotografií. A dokonce i tři starodávné fajfky po tatínkovi. „Jedna z nich je ta, se kterou točil Švejka. A jednu dostal od svého přítele Jana Wericha,“ prozrazuje Jan Hrušínský. „Nejvíce času trávím v pracovně u počítače, ale nedá se říci, že bych to tam měl nejraději. Mám rád celý tenhle dům, neboť jsem se tady narodil, prožil dětství i první lásky. A protože tady prožili kus života i moji rodiče, pořád je tady potkávám.“


21.1.2009

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.