DALIBOR GONDÍK - Kolaps! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

DALIBOR GONDÍK - Kolaps!

Daliboru Gondíkovi nyní není do smíchu. V motolské nemocnici se zotavuje z operace, při které mu vzali mandle.
Daliboru Gondíkovi nyní není do smíchu. V motolské nemocnici se zotavuje z operace, při které mu vzali mandle.

PRAHA – Hvězda televize Nova Dalibor Gondík (35) je hospitalizován na oddělení ušnínosníkrční motolské nemocnice. A zatím mu vůbec není do řeči. „Dobrý den. Jsem v pracovní neschopnosti. Prosím, pokud to půjde, nevolejte mi a nepište mi.

Máteli něco urgentního, zavolejte moji ženu,“ sděluje populární moderátor a herec na záznamníku svého mobilu, který má vypnutý. A mobil včera nezvedala ani jeho moderátorská kolegyně, sestra Adéla Gondíková.

„Přechodil angínu, dostal veliký zánět, a proto mu museli vzít krční mandle,“ řekla včera deníku Aha Daliborova manželka Markéta. Gondíkův stav ovšem nebyl vůbec dobrý. Nejprve totiž chodil do Motola ambulantně, ale protože nemoc neustupovala a Gondík zkolaboval, rozhodli se lékaři k radikálnímu kroku. Nejprve mu z ložiska na krční mandli vysáli dvě injekční stříkačky hnisu. „Hnisavé ložisko se nařízne a vysaje,“ popisuje lékař Petr Randáček. Ani tento nepříjemný zákrok Daliborovi nepomohl a proto ho v pondělí v celkové anestezii operovali a krční mandle odstranili. „Běžně se odstranění krčních mandlí provádí v lokální anestézii,“ uvádí Randáček s tím, že vzhledem k formě celkové anestézie musel být zánět mandlí velmi výrazný nebo byl špatný přístup k místu zákroku. „Dalibor měl silná antibiotika a každý den jsme jezdili do Motola na zákroky,“ přiznává vážnost situace i Gondíková.

Gondíkovo domovské Divadlo ABC kvůli jeho nemoci již muselo zrušit pondělní představení Tři muži ve člunu a pes, ve kterém Dalibor exceluje jako Montmorency. „S Pavlem Vítkem, který jej alternuje v muzikálech, si nějaké představení přehodili, aby se nemusela rušit,“ řekla nám Markéta Gondíková.

Pacienti po operaci v lokální anestézii jsou většinou propouštěni do dvou dnů domů. Dalibor si ale zřejmě poleží v nemocnici o něco déle. Jeho žena přesto doufá, že jej do konce týdne lékaři pustí domů. „Asi dva týdny bude mít zákaz fyzické námahy a pak by měl začít normálně fungovat,“ těší se Markéta. K manželovým zdravotním problémům, které ho v poslední době provázejí, se ale nechce vyjadřovat. „Nikdy nemarodil. Angínu měl naposledy ve školce, tohle byl blesk z čistého nebe... Týden mu bylo špatně. Někdo na něj plivl něco ošklivého,“ myslí si.

Populární herec a moderátor ale nezkolaboval poprvé! Naposledy se mu to přihodilo před půlrokem, když natáčel upoutávky pro televizi Nova. Tehdy taky pronikly na veřejnost informace, že má mít epilepsii. „Je citlivější na některé věci. Hodně pracuje. To se stává kolegům v divadle běžně, že z přepracování zkolabují. Nespíte, nejíte a jenom makáte a vyděláváte prachy na manželku... Je to náročný život a někdy si tělo řekne dost a potřebuje si odpočinout,“ snažila se s úsměvem bagatelizovat manželovy zdravotní problémy Markéta Gondíková. Dalibor zkolaboval z vyčerpání, které mu prý způsobilo i ztrátu imunity. „Asi jeden kolaps už zažil. Pro mě je teď důležité, že žije a že mě rád. A že mluví a usmívá se,“ dodala nakonec Markéta Gondíková.

Odstranění mandlí
Angína se léčí antibiotiky. V případě komplikací, vzniku abscesu, je nutné hnisající ložisko odstranit chirurgicky. „V lehčích případech se laicky řečeno naruší absces naříznutím. V těžších bývá indikováno odstranění mandlí,“ říká lékař Petr Randáček. Chirurgické odstranění krčních mandlí se nejčastěji provádí v místním znecitlivění. „Důvodem bývá zejména chronická infekce a opakované streptokokové angíny, u kterých hrozí riziko komplikací,“ vysvětlil Randáček.

Autoři: Miroslav GRACLÍK, Tomáš LAMBERSKÝ
Foto Aha!: Alexandr MALACHOVSKÝ

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.