Ten hrozný den | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ten hrozný den

Limuzína byla po nárazu naprosto zdemolovaná.
Limuzína byla po nárazu naprosto zdemolovaná. (: profimedia.cz)

Začalo to vlastně už v sobotu 30. srpna 1997. Diana s milencem Dodim AlFayedem nakvap opustila hotel Ritz v Palace Vendome v Paříži a snažila se uniknout devíti francouzským novinářům, kteří ji pronásledovali. Krátce po půlnoci v neděli 31. srpna vjelo auto do tunelu poblíž Place de I´Alma. Řidič byl opilý a jel rychlostí až 110 km/h, čímž porušil předpisy. A Dianě se to stalo osudným.

..

Jejich Mercedes narazil do zdi na pravé straně, odrazil se a pak narazil do pilíře. Byla to taková rána, že ji uslyšeli i turisté nahoře na mostě. Vzápětí dorazili novináři, kteří nepřestávali fotografovat, i když uvnitř vraku leželi zranění.

Dodi a řidič Henri Paul byli mrtví ihned. Dianu záchranáři vyprostili zpod trosek auta a odvezli do nemocnice. Lékaři ji okamžitě začali operovat. Marně. Dianino láskyplné srdce bylo nárazem přemístěno z levé na pravou stranu hrudníku. Její život se nedal zachránit...

Dianina smrt byla šokem pro celý svět. Na pohřeb 6. září ve Westminsterském opatství přišly tři miliony lidí a poslední rozloučení sledovalo prostřednictvím televizních obrazovek 2,5 miliardy diváků na celém světě. Diana je pohřbena na jezerním ostrůvku v Althorp Park, ve svém domově v Northamptonshire. Cestu k jezírku lemuje 36 dubů, podle jejího věku v době smrti. Všechno stráží čtyři černé labutě...

Oběti bouračky! Kdo byl kdo?

Kliknutím zvětšeteDiana Frances Spencerová (1961 –1997)
Diana, později známá jako princezna z Walesu nebo lady Diana, se narodila v aristokratické rodině. Po rozvodu rodičů vyrůstala v péči otce Edwarda. Ve škole příliš nezářila, přesto byla vždy popisována jako velmi snaživá a aktivní dívka. Později pracovala jako chůva, vychovatelka a učitelka v mateřské škole. V roce 1980 se seznámila s princem Charlesem.

Kliknutím zvětšeteDodi al-Fayed (1955 –1997)
Celým jménem Emad El-Din Mohamed Abdel Moneim Fayed. Dodi se narodil v rodině egyptského multimiliardáře Mohameda alFayeda, majitele luxusního londýnského obchodního domu Harrods. Dodi se živil mimo jiné jako filmový producent (na kontě má třeba film Hook). Některé jeho obchodní aktivity byly poněkud neprůhledné a v této souvislosti jedna konspirační teorie o Dianině smrti hovoří i v tom smyslu, že se vlastně jednalo o atentát na alFayeda.

Kliknutím zvětšeteTrevor Rees-Jones (1968 dosud)
Pracoval jako osobní strážce Dodiho al-Fayeda a jako jediný tragickou dopravní nehodu přežil. Na rozdíl od ostatních měl štěstí. Utrpěl jen velmi těžké zranění hlavy, takže si z osudné noci nic nepamatuje. Prodělal řadu operací a obličej mu lékaři museli rekonstruovat podle fotografií. Jako památku na havárii ho má zpevněný 150 titanovými destičkami.

Henri Paul (1956 –1997)
Pracoval jako řidič limuzíny pařížského hotelu Ritz. Ze závěrů vyšetřování vyplývá, že byl hlavním viníkem tragédie. Podle rozboru krve byl značně opilý a navíc pod vlivem léků. Jel několikanásobně vyšší rychlostí, než byla v místě nehody povolena. Podle některých svědectví měl prý problémy s alkoholem i drogami už v minulosti. Zajímavým zjištěním je i to, že Henri Paul byl spolupracovníkem francouzské tajné služby.

Konspirační teorie o smrti Diany

Vyšetřování potvrdilo, že Diana zemřela při nehodě, jejímž viníkem je řidič Henri Paul, který byl v době nehody pod vlivem alkoholu a antidepresiv. Mohamed alFayed, otec Dodiho, ale výsledkům vyšetřování nevěří a trvá na tom, že za smrt Diany i jeho syna nese odpovědnost britská královská rodina. Tento týden navíc přišel francouzský novinář s tím, že má zaručené důkazy o tom, že Diana byla v době smrti těhotná. Konspiračních teorií se vyrojilo víc. A nahrává jim i několik nejasností, které se v případu vyskytly.

1. Zabila ji královská rodina
Deset měsíců před smrtí Diana údajně prohlásila, že se bojí, aby se nestala obětí dopravní nehody na objednávku prince Charlese. Tomu by se otevřela možnost pro zlegalizování jeho vztahu s milenkou Camillou ParkerBowlesovou. Jednalo se o pouhý rozmar, nebo měla Di nějaké důkazy? Podle jedné teorie za havárií stála izraelská tajná služba Mosad, která vyhověla žádosti britské tajné služby MI6, jednající na přímý pokyn královské rodiny.

2. Smrt na objednávku Američanů
Další teorie hovoří o akci americké tajné služby CIA. Proč by Američané chtěli zavraždit Dianu, se neví, ale spekuluje se, že zabit měl být spíše Dodi. Ten se i s otcem údajně podílel na pochybných obchodech, při kterých mimo jiné zbraněmi zásoboval islámské teroristy. CIA prý spolupracovala i s Mosadem, kterému se tyto dodávky zbraní nezamlouvaly. Této teorii nahrává to, že Diana byla v době nehody odposlouchávána CIA. Američané nikdy nevysvětlili, proč se to dělo.

3. Zavraždili ji muslimové
Nejfantastičtější teorie hovoří o tom, že prsty v nehodě mají egyptští teroristé, kteří nesnesli, že by muslim Dodi měl založit rodinu s představitelkou západní »prohnilé« civilizace. Důkaz pro toto tvrzení ale opravdu není vůbec žádný.

Také se říká:

● Zabili ji výrobci zbraní, kterým vadila, protože propagovala zákaz nášlapných min.
● Zavraždili ji »představitelé nového světového pořádku«, protože si nechtěla vzít bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.
● Její smrt byla součástí satanistického rituálu.
● Diana prý dosud žije a celá nehoda byla jen podvod.

Vyšetřování skončilo, pochybnosti zůstávají

● Několik svědků tvrdilo, že do Dianiny limuzíny před havárií naboural záhadný bílý fiat a způsobil nehodu. Fiat ani jeho řidič se nikdy nenašli. Měli snad svědci halucinace?
● Sanitka s umírající Dianou bloudila několik desítek minut po Paříži, prý proto, že nemohla najít vhodnou nemocnici. Podle Mohameda alFayeda bylo ovšem snahou její posádky odstranit z Dianina těla důkazy o těhotenství.
● Počátkem loňského roku se z centrály operace Paget (policejní jednotka šetřící smrt Diany) ztratily dva počítače. Podle Scotland Yardu neobsahovaly žádné informace týkající se případu Diany a jejich krádež tedy s Dianinou smrtí nijak nesouvisela. Jak jinak...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.