Šéf »Slavíka« Těšínský chystá další ročník a říká: Parkanová může být Objevem roku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šéf »Slavíka« Těšínský chystá další ročník a říká: Parkanová může být Objevem roku!

Šéf populární ankety Český slavík Jaroslav Těšínský říká: „Možná ze soutěže uděláme megashow…“
Šéf populární ankety Český slavík Jaroslav Těšínský říká: „Možná ze soutěže uděláme megashow…“ (pro Aha! – Musica Bohemica, ČTK)

PRAHA – Říkají mu »Pan Slavík« a na každém kroku se k němu chovají slušně a galantně. Vědí, proč. JUDr. Jaroslav Těšínský (56) patří mezi mocné lidi v showbyznysu, protože už řadu let šéfuje prestižní anketě popularity hvězd hudebního průmyslu »Český slavík«. A proč k němu naše celebrity chovají tolik úcty?

Nejenže díky jeho anketě dostávají drahé ceny, ale přicházejí i nabídky na moderování finále »Slavíka« a možnosti si v něm zazpívat nebo předávat jednu z cen.

Jaroslav Těšínský v médiích moc nevystupuje, Aha! ale poskytl teď v létě, kdy se naplno chystá další ročník populární ankety, exkluzivní rozhovor. Prozradil například, jestli má šanci získat titul Objev roku ministryně obrany a zpěvačka Vlasta Parkanová (55), zda už letos udělají ze »Slavíka« megashow a jestli dostane Karel Gott (68) doživotního »Slavíka« a uvolní tak místo v anketě mladším…

Pane doktore, řekněte mi hned na úvod, nedáte letos jednu z cen »Slavíka« – Objev roku – ministryni obrany Vlastě Parkanové, která nazpívala píseň o radaru pro amerického prezidenta George Bushe?
(smích) „No pravda je, že paní ministryně vzbudila svým angažovaným songem opravdu velkou pozornost. A o tom showbyznys přece je! Ale k výhře v anketě je rozhodující jen hlasování. Uvidíme, kolik bodů paní ministryně tímto vystoupením získá.“ (smích)

Už je to deset let, co jste rozjeli novodobého »Slavíka«. Nepřemýšlíte třeba o nějakých změnách – například odejít ze Státní opery v Praze, kde se pravidelně ceny předávají a udělat z finále soutěže velkou megashow, která by živě i k televizním obrazovkám přitáhla další tisíce lidí? Tak, jako se to třeba děje v zahraničí…
„O tom, že uděláme vyhlášení Slavíků někde v aréně, za účasti tisíců diváků, uvažujeme několik let. Má to ale mnohá úskalí. Zvažte například, že by tam nutně museli vystupovat zpěváci a kapely různého žánrového zaměření. Ne každý, kdo jde na Kabáty, zajde také na Anetu Langerovou nebo Karla Gotta – a naopak. Možná by se tam sešlo velmi nesourodé publikum. Rozhodně jsme ale tuto myšlenku nezavrhli a možná to v dohledné době riskneme.“

A druhá důležitá věc, která se »Slavíka« týká: lidé často kritizují skutečnost, že umělci během přenosu zpívají na playbacky, které často nezvládají a na televizní obrazovce je to pak poznat. Vy jste zastáncem živě zpívaných písní během finále »Slavíka«, nebo raději preferujete právě playbacky?
„Otázka playbacku se u nás zbytečně démonizuje! Často z nedostatku informací. Jestliže někde volíme playback, je to proto, že to technicky jinak nejde. Ne proto, že dotyčný neumí zpívat živě. Samozřejmě je pro mě playback zcela nepřípustný na koncertě. Pokud jde ale o televizní show, předávání cen ankety, pak musíme vzít v úvahu, že se dělá především pro diváky u televizních obrazovek.“

Ti by si ale přeci rádi poslechli svého oblíbeného interpreta živě, nemyslíte?
„Ano, jenže zvažte, že během večera vystupuje v přímém přenosu asi 12 zpěváků, zpěvaček a skupin. Každý interpret chce mít svoji kapelu, každá skupina svoje nástroje, aparaturu, nastavené mikrofony, odposlechy apod. To vše běží v rychlém sledu necelých dvou hodin. A jde o to »nasnímat« zvuk tak, aby se to u televizní obrazovky dalo vůbec poslouchat. Proto už několik let prosazujeme především »halfplayback« – tedy že kapela hraje ze záznamu a zpěvák zpívá živě. Koneckonců »Slavík« je o zpěvu! Pokud na tom ale někdo trvá, umožníme mu v rámci technických možností vystoupit s živou kapelou.“

Řekněte upřímně, nepřemýšlel jste někdy nad tím věnovat Karlu Gottovi doživotního Slavíka a nechat vyhrávat ty, kteří se umístí za ním?
„Nevím, anketa má objektivně mapovat oblibu našich interpretů a skupin. Kdybychom mnohonásobné vítěze vyřadili, byl by výsledkem deformovaný obraz. Jako kdybyste z fotbalové soutěže vyřadil klub, který několikrát získal pohár. To nemá logiku!“

Mistr je bezpochyby stálicí na naší populární scéně a jeho každoroční vítězství nelze zpochybňovat – upřímně, mátady skutečně někdo na to, aby ho porazil?
„Já věřím, že ano! V minulosti se to už několikrát stalo. Naposled to byl Dan Hůlka v roce 1998.“ Letos na vás podala žalobu kapela Walda Gang, kterou jste loni kvůli podezření z překročení pravidel vyškrtli z hlasování »Slavíka«.

Jak celá kauza dopadla?
„Se zástupci skupiny jsme se přátelsky sešli a podle mých informací vzala skupina žalobu zpět.“

Zpět k letošnímu ročníku Českého slavíka, který i teď přes léto naplno připravujete – už jste přemýšlel nad letošními moderátory?
„Máme několik tipů, ale konkrétní jméno nebo jména oznámíme až v říjnu.“

Důležité momenty Slavíka

● První ročník někdejší ankety »Zlatý slavík« proběhl v roce 1962. Tehdy zvítězil v mužské kategorii Waldemar Matuška, mezi ženami byla nejpopulárnější Yvetta Simonová.
● Hned v roce 1963 poprvé vyhrál Karel Gott, v ženách pak Eva Pilarová.
● Prvního a do této doby posledního »Zlatého slavíka« vyhrála v roce 1965 Helena Vondráčková.
● V roce 1967 »Gotťák« poprvé prohrává – na první příčku se znovu vrátil Waldemar Matuška. Mistr skončil druhý.
● Eva Pilarová se v roce 1971 naposledy umístila na první příčce mezi zpěvačkami, v následujících letech už se jí to nepovedlo.
● Od roku 1972 do roku 1976 byla první Naďa Urbánková.
● Od roku 1977 do roku 1985 patří »Slavík« Haně Zagorové, devětkrát za sebou byla první.
● V roce 1982 podruhé padl Karel Gott – porazil ho Miroslav Žbirka, Mistr byl druhý.
● Gott padá v roce 1985 potřetí – poráží ho Peter Nagy, druhý je Dalibor Janda, Mistr až třetí!
● I rok nato Karel Gott zůstává pod prvními místy – ročník 1986 vyhrál Dalibor Janda, druhý byl Peter Nagy a Mistr opět třetí. Stejně dopadla anketa i v roce 1987.
● V roce 1988 se Karel Gott dokonce na prvních třech pozicích neumístil vůbec! První byl tehdy Dalibor Janda, druhý Michal David a třetí Petr Kotvald.
● »Gotťák« se vrací na trůn v roce 1989 – byl první, za ním skončil Dalibor Janda a třetí byl Michael Kocáb.
● V roce 1991 se koná poslední ročník »Zlatého slavíka« – Karel Gott skončil druhý, první byl Pavol Habera, třetí Dalibor Janda. Ve zpěvačkách vyhrála Iveta Bartošová, druhá byla Bára Basiková a třetí Petra Janů.

Nová doba

  • Znovu obnovená anketa pod názvem »Český slavík« se rozjíždí v roce 1996, »překvapivě« se na prvním místě objevuje Karel Gott, poprvé ve zpěvačkách vítězí Lucie Bílá.
  • Karel Gott zažívá v nové době první porážku, v roce 1998 vyhrál Daniel Hůlka, Mistr byl až druhý, třetí pak Janek Ledecký.
  • Lucii Bílou po devíti vítězstvích za sebou sráží v roce 2005 z trůnu Aneta Langerová.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.