Luba Skořepová (†93): Pochovaná beze jména! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Luba Skořepová (†93): Pochovaná beze jména!

Luba Skořepová
Luba Skořepová (pro Aha! – Alena Hrbková, ara)

Úmrti se bála! Luba Skořepová (†93) o ní nemluvila a ani neřešila, kde budou uloženy její ostatky. Urna s jejím popelem nakonec skončila v hrobě v Náchodě. Jenže nikdo jí teď v období Dušiček vlastně nemůže zapálit svíčku. Na náhrobku totiž vůbec není její jméno...

O tom, že jejím posledním místem odpočinku je rodinný hrob v Náchodě, ví jen blízcí a lidé z Městského úřadu. „Urna se do hrobu dávala už na začátku jara,“ potvrdila Aha! hereččina dlouholetá kamarádka a její bývalá manažerka Helena Váňová. Na tom, aby bylo hereččino jméno na náhrobku, se pracuje. Na starost to má její prasynovec Julien, který byl se svou rodinou jako jediný, kdo Lubu navštěvoval v LDN motolské nemocnice, kde herečka loni den před Štědrým dnem zemřela.

A právě prasynovec se postaral o místo uložení urny. I když to nebylo jednoduché. Hrob v Náchodě, kde jsou pohřbeni rodiče Skořepové, patřil bratrově rodině, se kterou se roky nestýkala kvůli dávných křivdám. „Do propojení rodin musel být zapojen Městský úřad města Náchod. Obě rodiny mají totiž zpřetrhané veškeré kontakty, dokonce na sebe nemají ani telefonní čísla,“ prozradil deníku Aha! týden po hereččině smrti dobře informovaný zdroj. Naštěstí se vše povedlo a teď už jen zbývá upravit náhrobní kámen...

Strach z konce

„Luba byla taková, že to neřešila. Hrozně nerada mluvila o smrti, bála se jí. Nechtěla o tom mluvit, myslím si, že pro ni bylo ideální, kdyby byla pohřbená na Malé Skále, kde měla chalupu a kde to měla ráda a byla šťastná,“ svěřila Aha! Váňová, která dodnes na herečku vzpomíná a teď v období Památky zesnulých ještě víc.

Nedůstojné rozloučení

Stejně tak jako je smutné, že herečka ještě nemá jméno na náhrobku, bylo takové i její poslední rozloučení. A to bylo podle slov jejích kolegů nedůstojné. Národní divadlo, které milovala a dlouhá léta v něm hrála, rozloučení neuspořádalo na jevišti, ale pouze ve foyer. A to z důvodu, že se v té době zkoušelo nové nastudování opery Tosca.

Hořký konec Luby Skořepové (†93) zaznamenal film SAMA.

Video se připravuje ...




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.