Jiřina Bohdalová (86): PANIKA V LÉČEBNĚ ALZHEIMERA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jiřina Bohdalová (86): PANIKA V LÉČEBNĚ ALZHEIMERA!

Ivan Trojan a jeho rodina to nemají lehké...
Ivan Trojan a jeho rodina to nemají lehké... (archiv ČT)

Patří mezi nejlepší herce své generace, ale život mu dává ránu za ranou. Ivan Trojan (53) drží nad vodou manželku Kláru (45), která trpí depresemi, a jeho tchyně navíc bojuje s Alzheimerovou chorobou. Podpořit ji chtěla taky Jiřina Bohdalová (86).

Klářina maminka už měla takové výpadky paměti, že se musela svěřit do odborné péče. Nyní žije v pražských Kunraticích, v novém krásném Alzheimer Home Zátiší. Dokonce ji tam navštívila nejpopulárnější česká herečka.

„Paní Bohdalová přijela s panem Dejdarem, který je naším patronem a moderuje nám různé akce,“ prozradil deníku Aha! jeden ze zaměstnanců. „Měla ale strach, jestli ji paní Pollertová vůbec pozná,“ dodal.

Nakonec prý vše dobře dopadlo, pacientka měla zrovna lepší období a Jiřinu skoro okamžitě poznala. Bohdalové spadl kámen ze srdce, panika nebyla na místě. Obě dámy si spolu nakonec pěkně popovídaly a ještě se u toho nasmály.

Je obdivuhodné, že Ivan Trojan při depresích své ženy, která přiznává, že bývá agresivní a nesnesitelná, a vážné nemoci tchyně, dokáže pracovat na sto padesát procent. A to má ještě ke všemu doma čtyři syny – osmnáctiletého Františka, šestnáctiletého Josefa, osmiletého Antonína a pětiletého Václava. Klára Trojanová nereagovala na dotazy deníku Aha!.

Kritické období

Trojanovu manželku Kláru deprese poprvé přepadly v roce 2001. Ztratila zájem o cokoli. Bývá jí tak špatně, že nic nepozře. Její váha se v jednom kritickém období dostala pod 50 kilo.

Co je Alzheimer

Patří mezi nejobávanější nemoci současnosti. Narušuje část mozku a způsobuje pokles funkcí, jako jsou myšlení, paměť, úsudek. Bývá nejčastější příčinou demence. Nejdříve se zhoršuje krátkodobá paměť. Nemocný má problémy s vyjadřováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. Mění
se celá jeho osobnost. V posledních stadiích už vůbec není schopen se sám o sebe postarat. Odhaduje se, že alzheimerem trpí 5 % lidí starších 60 let a až 50 % seniorů starších 85 let.

Na video s Trojanem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.