136 dní po smrti Karla Svobody (†68) - DALŠÍ OTŘESNÉ SVĚDECTVÍ - Měl posmrtné přání! Vendula to zakázala. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

136 dní po smrti Karla Svobody (†68) - DALŠÍ OTŘESNÉ SVĚDECTVÍ - Měl posmrtné přání! Vendula to zakázala.

Vendula Svobodová
Vendula Svobodová (: Archiv)

PRAHA – Vendula Svobodová (35) odmítla splnit jen pár dní po sebevraždě svého manžela Karla (†68) jedno z jeho posledních přání. Zakázala odlít jeho posmrtnou masku! O Karlově přání mít posmrtnou masku přitom sama mluvila i při policejním výslechu do protokolu!

„Posmrtnou masku Karla Svobody pohřbila jeho žena Vendula,“ tvrdí Aha! Svobodův kamarád, akademický sochař Jan Bernat. „Když Karel zemřel, zavolal jsem paní Svobodové a požádal ji o možnost masku udělat. Řekl jsem jí, že jsme se s Karlem párkrát v legraci bavili o tom, že mu udělám bustu a masku mu odliju naživo, a teď už je to dost vážné, potřeboval bych odlít jeho posmrtnou masku. Ona mi odpověděla: Cože, posmrtnou masku? O žádném takovém projektu nic nevím. Projektu, rozumíte, ona řekla projektu, to je manažerský slovník. Z mrtvého milovaného manžela měla projekt,“ popisuje akademický sochař Bernat, který o možnost udělat geniálnímu českému hudebnímu skladateli posmrtnou masku žádal i kamaráda Venduly Janise Sidovského. „Všechno jsem mu popsal a on mi řekl: Že mi zavolají. Nezavolali,“ vypráví sochař Bernat.

V den pohřbu se proto rozhodl jít přímo do obřadní síně a pokusit se masku odlít přímo na hřbitově. „Sbalil jsem fidlátka, kýbl, sádru, indulonu a šel jsem na pohřeb s tím, že masku udělám přímo na místě. Jednomu z pracovníků pohřební služby jsem řekl, že jdu udělat posmrtnou masku a měl jsem dostat schválení od rodiny, ale neozvali se. Pohřebák říkal, ať zavolám panu Sidovskému. Po chvíli se vrátil a řekl: Pan Sidovský vás nezná. Přitom jsem s ním dvakrát mluvil, psal si mé telefonní číslo, mluvil jsem s paní Svobodovou, a pak řekne, že mě nezná,“ popisuje sochař Bernat.

Vendula přitom u výslechu na policii 1. března odpověděla na otázku: Mluvil někdy váš manžel o tom, že by si vzal život? „Ano, v poslední době to bylo dost často, dokonce to řekl i v přímém přenosu v televizi při předávání Slavíků, někomu předával cenu a řekl, že mu musejí udělat posmrtnou masku, že už tady dlouho nebude,“ vypověděla Vendula do protokolu, jehož celé znění přetiskl deník Aha! jako jediný 20. dubna.

„V lednu po Karlově smrti o jeho přání paní Svobodová nevěděla, ale 1. března, když byla na výslechu na policii už věděla, že Karel posmrtnou masku chtěl. Když chci dělat divadýlko, tak si nejprve všechno s kamarádkami promyslím a teprve potom mluvím,“ říká akademický sochař Jan Bernat, který má dokonce samotným Karlem Svobodou schválenou skicu jeho sochy.


13.6.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.