Zdena Studenková: Celoživotní trauma z otce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zdena Studenková: Celoživotní trauma z otce!

Jen málokdo ví, co si v dětství musela všechno vytrpět.
Jen málokdo ví, co si v dětství musela všechno vytrpět. (Foto: FTV Prima, ara)

Traumatické dětství plné šikany prožila hvězda seriálu Temný Kraj Zdena Studénková (62). Když jí bylo pouhých devět let, zavřeli jí otce za kolaboraci s Němci a kvůli tomu zažila psychický tetor od učitelů na škole.

Až doteď tajila, že pět let byla bez jednoho z rodičů. „Bylo to v šedesátých letech, když se vyhrabávaly kauzy okolo povstání,“ svěřila se herečka. Její otec byl jako sedmnáctiletý zajat Němci a musel během Slovenského povstání bojovat na německé straně. Podařilo se mu sice přeběhnout k partyzánům, ale i přesto byl souzen za kolaboraci s Němci. Odsoudili ho na osm let a po pěti pustili na amnestii „Od mých devíti do čtrnácti let byl otec zavřený jako politický vězeň,“ přiznala Studénková.

Dodnes má vše v živé paměti. „Bylo to zvláštní, protože jeden den nepřišel z práce domů. Máma to ale se mnou neřešila. Sama vůbec nevěděla, kde je. Až po dost dlouhé době se dozvěděla, že je ve vyšetřovačce,“ zavzpomínala Studenková na děsivé chvíle ze svého života. A zatímco matka to s ní nerozebírala, její okolí bylo pravý opak. „Řešili to se mnou ve škole. Měla jsem příšernou ředitelku. Ta dětem dávala instrukce, že by se se mnou neměly kamarádit, protože jsem dcera fašisty a podobné kraviny,“ přiznala Zdena v dokumentu České televize 13. komnata s tím, že šikana byla i ze strany učitelů. Zavřený mezi vrahy
„Nechci si ani představovat, co se dělo v base,“ svěřila Studénková. „Vím, že na pokoji jich bylo padesát. Političtí vězni byli v kategorii první nápravné výchovné skupiny s vrahy,“ přiznala s tím, že se od matky se náhodou později dozvěděla i to, že během věznění otec dokonce oslepl. Bohužel, i když ho pustili, nikdy spolu už nenavázali vztah. S matkou od něj dokonce utekly. Ona sama pak maminku hlídala a nedovolila jí navázat nový vztah. „Odháněla jsem všechny muže, byla jsem jak hlídací pes, nehnula jsem se od ní,“ líčíla. Přesto měly poněkud specifický vztah, Zdena se mamince s ničím nesvěřovala, od dob otcova věznění je silně introvertní a podobně je na tom i s dcerou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.