Rozvod Ivany Andrlové z pohádky Princové jsou na draka: Hádky a trestní oznámení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rozvod Ivany Andrlové z pohádky Princové jsou na draka: Hádky a trestní oznámení!

1980. Princové jsou na draka
1980. Princové jsou na draka (Foto ara)

„Dělání, dělání všechny smutky zahání...“ zpívají si děti i dospělí už šestatřicet let. A písnička proslavila i celou pohádku režiséra Jiřího Adamce Princové jsou na draka s Ivanou Andrlovou (56) a Janem Čenským (55) v hlavní roli.

Když třiadvacetiletý Čenský v roce 1980 pohádku točil, do Andrlové byl zamilovaný až po uši. Ta jeho city ale neopětovala. „Do Ivanky jsem byl zamilovaný, bohužel nešťastně, vždy jsme se o fous minuli. Když jsem přišel na školu, ona už byla hvězdička. Já jsme s režisérem Jiřím Adamcem natočil Zkoušky z dospělosti a potom mi v inscenaci Příliš mladí na lásku Ivanka hrála partnerku. A já jsem si říkal, že konečně přišla moje šance – moje první postelová scéna! To už si mě musí všimnout! Nevšimla,“ vzpomíná Čenský. A protože Andrlovou neoslnil ani v pohádce Princové jsou na draka, vzdal to a  nakonec se jejich cesty definitivně rozdělily. Každý si našel partnera. Zatímco ale Ivaně manželství s hercem Ivanem Vyskočilem vydrželo pouze patnáct let, Jan je se svou manželkou Danou dodnes.

Drsný rozvod s Vyskočilem
Když se v druhé polovině 90. let Andrlová a Vyskočil po patnácti letech rozváděli, měli spolu dceru Míšu. A jednalo se snad o to doposud nejdrsnější ukončení manželství v českém showbyznysu. Plné hádek, urážek, napadání a trestních oznámení.

O rozvod požádala Andrlová v roce 1996. Jako důvod uvedla, že ji manžel Ivan odmítal samotnou pouštět do společnosti. V té době už ale prý měla milence, kolegu z divadla Marka Liberta. A Vyskočil měl jednou násilím vtrhnout do jeho bytu a najít ho se svojí ženou v posteli. Libert pak na něj podal trestní oznámení. Soudy, i ten Nejvyšší, následně řešily několik sporů. Vyskočil si mimo jiné stěžoval, že mu Andrlová znemožňuje styk s dcerou. A bojoval o dům, v němž společně s manželkou a dcerou bydleli. „Začala totiž tvrdit, že dům, ze kterého sama odešla, bude užívat,“ řekl tehdy Vyskočil a dodal: „Ivana se zbláznila!“

Andrlová tvrdí, že s manželstvím byl konec až v momentě, když si Vyskočil začal se svou druhou manželkou – břišní tanečnicí bulharsko-tureckého původu Anife. „S Andrlovou jsem byl patnáct let. Ona se mnou ale jenom třináct, protože už mezitím měla nějakou novou lásku. Co mně zbývalo, než dělat, že to nevím, a čekat, až ji to přejde. Ale ono ji to nějak nepřešlo...“ komentuje ovšem Vyskočil s tím, že s Anife si začal, když už se schylovalo k rozvodu s Ivanou.

Andrlová po rozvodu
Trauma z bouřlivého rozvodu bude prý herečku doživotně pronásledovat. „Jsem opatrná, možná až moc. Nejsem zamilovaná, nejsem zadaná, jsem sama. A rozhodně to nebude tím, že bych měla tolik práce, že bych na nic jiného neměla čas. Ale za ta léta jsem si už naštěstí – nebo bohužel – zvykla,“ říká herečka, která je se svým exmanželem kvůli společné dceři stále v kontaktu. Ten je ale minimální. Ivanu totiž dodnes rozchod pořádně bolí. „Někdo se z toho oklepe za pár týdnů, někomu to trvá mnoho let. Občas někde slyším, jak muži mluví o svých ženách a naopak. Říkám si, jestli mi vlastně není takhle líp.“

Od herectví k podnikání
Z hereckého světa zmizela Ivana krátce po roce 1989 dobrovolně. Zavonělo jí totiž nově vznikající podnikatelské prostředí a nechtěla zůstat pozadu. A tak si půjčila peníze, dala se dohromady s kamarádkou a manželkou Michala Davida, stejně starou Marcelou Skuherskou, a vrhly se do vlastního byznysu. Ivana přiznává, že jí to připadalo jednodušší a pohodlnější než hraní v divadle. Zpočátku se jejich podnikání překvapivě úspěšně rozjelo, klientela se rozrůstala a herectví jí opravdu nechybělo. Jenže v branži nezůstala zdaleka jediná, podobné provozovny rostly jako houby po dešti a s přibývající konkurencí klesal i zájem o Ivanino studio. „V konkurenci zahraničních řetězců nemělo naše relaxační studio šanci,“ přiznala  Anderlová. Nakonec si řekla stop, naštěstí ještě včas, takže ji neúspěšné podnikání finančně nezruinovalo. Jenže vyvstal nový problém. Na herečku, která se blížila mílovými kroky k padesátce, rozhodně nečekali producenti ani ředitelé divadel právě s otevřenou náručí. A tak jezdí po vlastech českých s divadelním spolkem Háta a čeká, že ta její další velká role přece jen přijde.

Proč si režisér Jiří Adamec vybral Andrlovou do pohádky?
 „Vlastně nevím... Ale myslím, že jsem někdy těsně předtím  s Ivankou Andrlovou a Honzou Čenským natočil hrozně hezkou televizní inscenaci Příliš mladí na lásku a oni tam hráli půvabný mladičký milenecký pár. Slušelo jim to spolu v »podzámčí«, tak proč je nepřesadit na »zámek«?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.