ODTAJNĚNO! Co nás čeká na obrazovkách? Televize se zbláznily do retra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

ODTAJNĚNO! Co nás čeká na obrazovkách? Televize se zbláznily do retra

Svět pod hlavou - Nepříjemné kostýmy z umělých materiálů si na svém těle vyzkoušela i Judit Bárdos.
Svět pod hlavou - Nepříjemné kostýmy z umělých materiálů si na svém těle vyzkoušela i Judit Bárdos. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ČT)

Návraty nejen do doby první republiky, ale i druhé světové války či 80. let minulého století. Takové jsou jarní novinky České televize, které už od ledna vtrhnou na obrazovky. A nebude to jen humorné retro. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila i herečka Ljuba Krbová (58). Na place se jí dělalo fyzicky špatně! Z čeho?

StB, psychický teror a ponurá atmosféra osmdesátek ožijí v krimiseriálu Svět pod hlavou. „Každý díl je uzavřený příběh, ale já si to sama pro sebe pojmenovala jako detektivní seriál s přidanou hodnotou. Osmdesátá léta byla doba, na kterou bychom neměli zapomínat,“ řekla deníku Aha! Krbová.

Vrátit se do dob socialismu bylo pro ni hodně depresivní. „Když přijelo žlutobílé auto s nápisem VB, musím přiznat, že se mi zvedl kufr. Nebyl to příjemný pocit,“ svěřila herečka. „Ono stačí, když přijdete do toho prostředí, je tam ten umakart, nástěnky a další atributy té doby a udělá se vám opravdu fyzicky špatně,“ dodala.

Negativní pocity byly o to silnější, že k nim herečka podle scénáře musela několikrát hrát i noční můry. Svět pod hlavou ale není zdaleka jediným retro seriálem spojeným s hodně vypjatými situacemi...

Seriál: Svět pod hlavou
Doba: 80. léta
Žánr: kriminální seriál
Herecké hvězdy: Ivan Trojan, Jan Budař, Kryštof Hádek, Marie Doležalová, Václav Kopta

Příběhy ze Sokolovska za tuhé normalizace 80. let a příčiny vlastní rodinné tragédie v něm bude rozplétat policista Filip Marvan. Ten musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra. Záhy ho srazí auto a upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici, ovšem v roce 1982. Desetidílný seriál se na obrazovkách objeví už v lednu.


Seriál: Bohéma
Doba: 2. světová válka a 50. léta
Žánr: televizní román
Herecké hvězdy: Michal Dlouhý, Saša Rašilov, Ondřej Pavelka, Vladimír Javorský

Šestidílný televizní román na motivy života českých herců z dob největší slávy ateliérů Barrandov začíná těsně před mnichovskou dohodou a končí v roce 1953. Prvorepublikové hvězdy Jaroslava Marvana (†72), Vlastu Buriana (†70) či Oldřicha Nového (†83) ukáže v úplně jiném, mnohdy překvapivém světle.


Seriál: Četníci z Luhačovic
Doba: 1. republika
Žánr: detektivní seriál
Herecké hvězdy: Pavel Zedníček, Jiří Langmajer, Igor Bareš, Martin Donutil, Lukáš Vaculík

Série detektivek ve dvanácti příbězích popisuje první měsíce po konci 1. světové války. Dva mladí kluci přicházejí z vojenského přijímače místo na frontu přímo na četnickou stanici v Luhačovicích. V uniformě jednoho z nich se poprvé ve velké seriálové roli předvede Martin Donutil (24), syn Miroslava Donutila (65).

Přichází Trpaslík i pokračování Labyrintu
Mezi seriálovými novinkami se objeví také pokračování mysteriózního detektivního seriálu Jiřího Stracha Labyrint, komediální seriál Jana Prušinovského Trpaslík nebo třídílné psychologické drama Spravedlnost.


Retro filmy
Zádušní oběť
Děj psychologického kriminálního dramatu se odehrává za první světové války, kdy komisař Mondl v podání Milana Kňažka (71) přijíždí z Vídně do malého českého městečka, aby vypátral sériového vraha mladých mužů a vyvrátil pochybnosti o tom, že se jedná o vraždy rituální.

Monstrum
Film inspirovaný vznikem největšího skupinového sousoší v Evropě své doby – Stalinova pomníku v Praze. Snímek je zároveň o intimním milostném vztahu sochaře Otakara Švece a jeho ženy.

Premiérové filmové novinky
Teorie tygra
Gangster Ka + Gangster Ka – Afričan
Rodinný film
Ztraceni v Mnichově
Wilsonov
Rudý Kapitán
Já, Olga Hepnarová



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.