Vdova po textaři Rytířovi (†69): Když umíral, psala román! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vdova po textaři Rytířovi (†69): Když umíral, psala román!

S nemocným manželem.
S nemocným manželem. (Foto Aha! – Martin Pekárek, ara)

Když textař Zdeněk Rytíř (†69) umíral, jeho žena Helena (65) se u jeho postele, kde byl napojen na přístrojích, vypisovala ze smutku. Román »Jsem mrtvý, neplačte« teď bude dokonce zfilmován!

Textař takových hitů jako Zvonky štěstí nebo Tam u nebeských bran musel být na sklonku života připoután 24 hodin na umělých plicích a kyslíku. Trpěl totiž chronickou obstrukční plicní nemocí. „Nemohla jsem se od Zdeňka vzdálit ani na minutu. Myslela jsem, že se zblázním, že to prostě nedám,“ říká Helena.

Tehdy si vzpomněla na svého pradědečka. „Při práci v pitevně anatomického ústavu se z něho stal alkoholik, opustil sedm dětí a skončil jako lapiduch na východní frontě. Napadlo mě, že by to nebyl špatný příběh. Tak jsem si ke Zdendovi nastěhovala počítač a začala psát knihu,“ popisuje vdova. Román z první světové války po kouskách četla nahlas manželovi. Bohužel se jeho vydání už nedožil...

Film? Málem omdlela...
Pan profesor Pirk předal audioknihu režisérovi Viktoru Polesnému (68) a ten se rozhodl natočit film. „Málem jsem omdlela, když mi to zavolal. Tohle by mě ani ve snu nenapadlo,“ netají se Helena.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.