Komunistka Rujbrová: Poslední Češka, která se potkala s Castrem (90)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Komunistka Rujbrová: Poslední Češka, která se potkala s Castrem (90)!

Castro za ní přišel až do pokoje!
Castro za ní přišel až do pokoje! (Foto: ara)

Kubánský vůdce, který dnes slaví 90 let, měl prý v posteli 35 tisíc žen. Jednou z mála Češek, které se s Fidelem Castrem měly možnost setkat, byla přitom poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová (65, KSČM). Lákavě blonďatá a se srdcem bijícím pro komunismus... Comandante za ní nečekaně přišel do jejího pokoje. A okouzlil i ji.

Komunistická poslankyně měla původně na Kubu vyrazit se svým tehdejším stranickým šéfem Miroslavem Grebeníčkem. Ten ale odřekl, a tak letěla sama. Nebylo to zrovna ve šťastné době. Tehdy se vztahy mezi oběma zeměmi vyostřily kvůli kritice potlačování lidských práv a zadržení exministra školství Ivana Pilipa a bývalého studentského vůdce Jana Bubeníka za schůzku s kubánskými disidenty.

Mluvil tři hodiny
Rujbrová ale byla vítána. „Bylo to skutečně přijetí, řekla bych, na nejvyšší úrovni – tři ministerstva, školy, závody a tak dále,“ vzpomíná dnes. Překvapení ji ale čekalo v poslední den návštěvy. Do vily, kde byla ubytována, za ní osobně dorazil sám Fidel Castro. „Dá se říct, že to bylo překvapivé,“ říká Rujbrová. A pro Castra zřejmě i milé. Povídal si s ní tři hodiny.

„Měl co říct a bylo vidět, že mluví rád. Vyptával se na život mladých rodin u nás, na bytovou politiku, radil nám, jak to máme dělat. A doporučoval, abychom si jako strana zřídili internetové rádio,“ vzpomíná poslankyně.

Letadlo muselo čekat
Povídal si s ní tak rád, že se nakonec bála, že nestihne letadlo. „Požádala jsem tlumočníka, aby Fidelovi přeložil, že schůzku budeme muset ukončit. On se zděsil a řekl mi, že toto nemůže přeložit. Letadlo na mě nakonec počkalo,“ směje se poslankyně.

Tři hodiny ale stačily, aby i ji kubánský vůdce oslnil: „Byl velmi charismatický. Stejně jako při svých veřejných projevech byl i při našem setkání nesmírně přesvědčivý. Na první pohled působil sice unaveným dojmem, ale v průběhu schůzky byl čím dál energičtější. On je takový ten typ, co se sám nabíjí...“
Na podzim míří Rujbrová na Kubu s parlamentní delegací. Na další schůzku s comandantem ale nevěří. „V plánu to není. Už snad návštěvy ani nepřijímá,“ říká.


Také oni se s ním potkali

Pamětník jeho pobytu v Tatrách: Jak skolil kamzíky
Ve slovenských horách strávil v roce 1972 Castro tři dny. Pavol Žižka mu měl připravit podmínky pro to, aby si vystřelil na přísně chráněné kamzíky. Vyvracel pak fámy, že vůdce střílel z vrtulníku škorpionem. „Střílel ze země. Na skolení dvou statných kamzíků mu stačily dva výstřely. Smekl jsem před jeho muškou. Kamzík totiž není dvousetkilový jelen,“ vzpomínal.

První československý velvyslanec: Chodil dojídat párky
S comandantem měl Vladimír Pavlíček velmi blízké vztahy. „Často mé manželce zavolala Fidelova tajemnice, jestli nám něco nezbylo a jestli by nemohl přijít na večeři. Měl totiž hrozně rád plzeňský pivo a párky,“ vyprávěl Pavlíček. A líbily se mu také Češky. „Když u nás byla filmová delegace, tak mohl nechat oči na našich herečkách Aleně Vránové, Jitce Smutné nebo Karle Chadimové. Moc je chválil,“ řekl Pavlíček.

Bývalý šéf Senátu: Proč jsme se nebránili
Šestihodinový rozhovor, kdy se probíraly i české dějiny, absolvoval s Castrem tehdejší šéf Senátu Petr Pithart. Na Kubu přijel v roce 2001 vyjednat propuštění z vězení Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, kteří se sešli s kubánskými disidenty. „Castro projevil údiv nad tím, proč jsme se nebránili v srpnu šedesát osm. V tom případě by se prý Kuba postavila na naši stranu a všechno mohlo být jinak. Vlastně mi vyčítal, že jsme se nebránili,“ vzpomínal Pithart.

Poradce Che Guevary: Měl geniální paměť
Podle někdejšího poradce Che Guevary Valtra Komárka byl Castro inteligentní člověk. „Ale bez hloubky, spíš s geniální pamětí a schopností kalkulu, se silnou vůlí vojevůdce,“ vzpomínal Komárek. Gevara mu prý vyprávěl, jak se v horách u ohníčku choulilo pár zbídačených postav a Fidel prý zavelel ,povstaňte‘ a počítal: ,Jeden, dva, tři... dvanáct! „Caballeros, gratuluji vám, je nás dvanáct, revoluce zvítězila,‘“ řekl pak. Pocit, že může vše, když s 12 muži zdolal stotisícovou armádu, v něm prý už zůstal.



Přečtěte si
oldedek
13. 8. 2016 • 10:31

"Povídal" si s ní tři hodiny - to je teda kanec - co von všechno nevydrží .. Zuzka byla pak vyznamenána před rozvinutou zástavou " Za službu vlasti" ...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.